РЕШЕНО: Ето кои са строгите мерки, които влизат в сила от 27 ноември до 21 декември

0

Здравният министър Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Националния оперативен щаб дават брифинг в Министерския съвет.

Взето е решение за удължаване на противоепидемичните мерки с 2 месеца до 31 януари.

От 27 ноември вечерта се въвеждат по-строги мерки, които ще продължат до 21 декември, съобщи Костадин Ангелов.

Ето и списък на мерките:

  • Преустановяват се учебните занятия във всички образователни институции – ученици от 1 до 12 клас, извънкласни дейности и занимания, занимални, детски градини и ясли,
  • Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия.
  • Театрите ще работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване
  • Без тържества с повече от 15 души
  • Без индивидуални и колективни спортувания за лица до 18-годишна възраст
  • Преустановяват се посещенията във фитнесите
  • Допускат се само доставки на храна за дома и офиса
  • Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.
  • Забраняват се екскурзиите
  • Храмове, паркове и градини остават отворени.

Засега няма да бъде налаган вечерен час, каза министърът.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари за въвеждането на по-строгите мерки и ги определи като навременни и правилни, с оглед повишената заболеваемост и смъртност.

Не става въпрос за затваряне по домовете, целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според анализите ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на мерките и намаляване на смъртността.

Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска, което става все по-непосилно. С напредване на епидемията намалява броят на медицинските лица, те се заразяват, в момента над 2000 души медицински персонал са извън строя, допълни проф. Мутафчийски. По думите му трябва да се намалят до минимум контактите. Това ще даде възможност да посрещнем по-спокойно предстоящите коледни празници. Намалелите нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел, допълни проф. Мутафчийски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече