Проф. Константинов: Избори в това чумаво време не са най-доброто решение. Вотът най-късно на 23 май

0

„Трябва да устискаме още малко и да спасим колкото се може повече хора. Така че, за съжаление, едни избори в това чумаво време не са най-доброто, което може да ни се случи”. Това коментира проф. Михаил Константинов пред „Фокус” по повод опасенията, че заразата може да промени датата на парламентарните избори.

Шефът на „Информационно обслужване” съобщи и новината: „Искам да ви кажа, че чисто конституционно, това трябва да се има предвид, последната възможна дата за изборите е 23 май, и това трябва да го имат предвид нашите полици, защото българската конституция допуска 50-дневен изборен цикъл.

Искам да подчертая, че мандатът на Народното събрание изтича на 26 март догодина – за това спор няма, но изборите по Конституцията могат да бъдат още 2 месеца след това.

 И като се вземат почивните дни, отсега ви казвам датата, която е крайната възможна, тя е 23 май.

Но тук, разбира се, ако се стигне до отлагане на изборите, това трябва да стане с национално съгласие. Това не може да стане насилствено. Тук трябва и президентът, и опозицията, и управляващите да вземат съвместно решение. Не казвам, че ще се стигне дотам, не дай Боже, но всичко е възможно”, обясни проф. Константинов.

Попитан за мерките срещу вируса, професорът призна:

    „Откровено казано, не знам какво точно трябва да правим. Трябва да вземем всички мерки да не заразяваме повече хората, защото знаете, че известен процент от заразените умират.

А ние сме на път, дай Боже, да се справим с тази пандемия, тъй като от една страна в България има висок процент от хора, които са минали вируса, тоест, те създават нещо като стена, зад която могат да се скрият здравите хора.

И второ, вие знаете, че до края на тази година или най-късно в началото на следващата се очаква вече излизане на няколко ваксини, които са минали тестовете и вече могат да се прилагат”, завърши шефът на „Информационно обслужване”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече