Бобокови търсят помощ от Америка, за да се отърват от българското правосъдие

0

 Обвиняемите бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови предприемат нова тактика за защита. Те са наели американската лобистка компания  Alexandrria Group International ,  за да изчисти името им и да осигури подкрепа от политически кръгове във Вашингтон. Тази компания е популярна в страната и има дълбоки връзки на Балканите , пише в новия си брой „Галерия“.

Очаква се лобистите да се свържат с ключове членове на двете камари на конгреса на САЩ и със служители на администрацията от съответните отдели и агенции във Вашингтон, посолството на САЩ в София и други места в чужбина,  

за да изперат „кралете на боклука“

както станаха известни Бобокови.  Лобистите обаче услужливо подминават факта, че разследването срещу Бобокови се води от прокуратурата в три държави – българската, румънската и италианската. Като именно от ботуша са дошли първите данни разплели мрежата.

Освен в България има европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния.

 Със съдействието на „Евроджъст“ е създаден съвместен екип между българската спецпрокуратура и обвинители от италианските градове Салерно, Милано и Флоренция. Дотук от обявеното от прокуратурата стана ясно, че дружествата от групата „Монбат“ са контролирани от Бобокови, регистрирани в Румъния Италия и Сърбия са внасяли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които са предавани за съхранение на фективно регистрирани дружества. Те пък са били регистрирани от един от обвиняемите по досъдебното производство, като според съобщенията на държавното обвинение  част от тези фирми са били финансирани от Бобокови.

От схемата пък се е възползвало  дружеството „Монбат Рисайклинг“,  създадено на основата на приватизирания от тях завод „Акумикар“.

Всъщност връзките на родените в село Пиргово братя с Америка не са от вчера – една от фирмите им „Приста ойл“ е наела Франсис Джон Брей за член на борда на директорите, след като той е напуснал поста си като Генерален консул на САЩ в Нигерия. Брей е дългогодишен служител в Дипломатическия корпус на САЩ. Като цели 20 години работи в Африка. Именно интересите на Бобокови станаха причина за второто обвинение към двамата- за търговия с влияние.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече