Реваншизъм: Румен Радев спира посланици за още три държави

0

Румен Радев ще спре назначенията на още български посланици в чужбина, пише „Галерия“, позовавайки се на свои източници в президентството.

Преди две седмици държавният глава отказа да подпише указа за назначаването на бившия външен министър Даниел Митов за амбасадор в Букурещ.

Документът стои на бюрото му от юли, обяви външният министър Екатерина Захариева и обвини президента, че зад отказа му стоят политически причини. Тя още не е решила кого ще предложи на мястото на Митов, защото е ясно, че Радев няма да отстъпи.

Следващите години Румъния може да се превърне в ключов фактор в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ, преди засилването на присъствието на НАТО в югоизточна Европа. Затова и силна българска фигура в румънската столица ще е ясен знак за подкрепа на проамериканската политика в региона.

Румен Радев очевидно е станал жертва на тихата война, която се е родил във външното министерство.

Тя е между различни поколения – стари срещу млади. Екатерина Захариева е предложила за посланици в Китай,  Пакистан и Финландия абсолютно неизвестни за широката публика лица, но те също едва ли ще бъдат одобрени от президента. Те са млади проявили са се като професионалисти от системата на Външно министерство, освен това не с партийна окраска.

Зад отказа на Радев да подпише указа за назначаването на Даниел Митов в Румъния и предложените от Екатерина Захариева кандидати за Китай, Пакистан и Финландия мнозина съзират и чиста проба реваншизъм спрямо предшественика на Радев Росен Плевнелиев. Той бе особено близък с Даниел Митов, когото назначи за служебен външен министър, а след това остана в редовния втори кабинет на Бойко Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече