Ревизоро отива при Слави (Емил Димитров има стари връзки с Дългия)

0

Отива ли Емил Димитров-Ревизоро при Слави, пита седмичникът „Галерия“ в новия си брой.

Според изданието парламентарният хепънинг, който министърът на околната среда и водите Емил Димитров разигра миналия петък в Народното събрание, бил част от дълго обмислян сценарий, с който Ревизоро правел първа стъпка да се оттегли от сегашната власт и да се влее в опозиционна формация на предстоящите избори. Това е потвърдено от няколко независими източници.

Изненадващата изява на бившия шеф на митниците, който предупреди за воден апокалипсис в Бургас и се оплака, че никой не му помага да го предотврати, не е бил координирана дори с ВМРО, от чиято квота е издигнат за депутат. Изненадващо сред среща на Димитров с премиера се оказа, че ситуацията не е толкова драматична и скандалът временно бе заметен под килима. Избухването на Ревизоро обаче въобще не е било спонтанна проява, а най-вероятно началото на поредния политически завой, който перничанинът планира. Димитров сериозно обмислял през последните месеци, когато управляващите изживяват най-трудните си дни, да се дистанцира от тях, за да се влее в опозиционна формация, която със сигурност ще влезе в бъдещата власт.

Според различни информации, Ревизоро се срещал с представителите на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, на която социолозите предричат убедително представяне на предстоящия вот.

Още повече, че Емил Димитров познава добре Дългия още от времето, когато е част от политическото движение „Гергьовден“, учредено през 1996 г. по Закона за политическите партии.

Евентуална политическа трансформация няма да е необичайна за сегашния министър на околната среда и водите.

Неговата биография е прелюбопитна и е пълна с множество обрати. Самият той се представя като икономист и юрист, макар че правните му познания са натрупани по време на  следдипломна квалификация в школата на МВР. Едва по-късно завършва Югозападния университет. Димитров първоначално се дипломира в Института за музикални и хореографски кадри и дори работи по специалността. От официална справка, разпространена от ВМРО става ясно, че през 1980 г. e бил назначен в ДКТ-ЦТПР – дирекция „Мероприятия в чужбина“. Съкращението ДКТ означава Държавен куклен театър.

В годините на демокрацията и по-точно в периода 1993-1996 г. работи в Министерството на финансите и дори става  ревизор на годината за работата си по зърнената криза по времето на Жан Виденов. Името му тогава се използва като синоним на разобличител на корупцията. Малко след това е уволнен от финансовия министър Муравей Радев за направената пак от него ревизия на митниците, където той разкрива нарушения по време и на правителството на Иван Костов. Звездата му изгрява отново, когато по времето на НДСВ през 2001 г. е назначен за директор на Агенция „Митници“. На поста се задържа по-малко от година. По време на първия кабинет на Борисов Ревизоро е сред най-яростните критици на правителството, като атакува най-вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. Последният не му остана длъжен и заявява, че Димитров махнал 400 души, после съдът ги върнал на работа и им били изплатени по десет заплати обезщетение.

Въпреки че номинацията на Емил Димитров за депутат бе излъчена от ВМРО, Ревизоро е в сложни отношения с Валери Симеонов.

Още докато беше вицепремиер, лидерът на НФСБ обивни Ревизоро в „тежък лобизъм“ в полза на петролната компания „Лукойл“. В интерес на истината иначе скандалният Симеонов в случая е прав, защото тъкмо Димитров бе моторът на промените в регулациите на търговията с горива, които облагодетелстваха големите играчи за сметка на малките. И макар винаги да изтъква, че е безпристен играч във властта, защото е безпартиен, флиртът му с различни формации има дълга история. Първата му заигравка с политиката е, когато се превръща в лице на движението „Гергьовден“ на Любен Дилов-син през 2001 г. Само 4 години по-късно, на следващите избори, Ревизоро е част от листата на БСП в Плевен. Следва ВМРО, благодарение на което Емил Димитров  си осигурява топло място във властта. Какво ще се случи на следващите избори, предстои да видим.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече