Коронавирус събори Стефан Софиянски, той отказа прием в болница!(Бившият кмет и Алиса са в тревожно състояние, лекари бдят над тях в дома им)

0

Коронавирусната инфекция е поразила бившия кмет на София Стефан Софиянски, както и съпругата му Алиса, научи „Уикенд“ от сподвижници на политика с неизменната усмивка. Вече цяла седмица 69-годишния Софиянски и неговата половинка лежат в тежко състояние в семейната си къща на ул. „Оборище“, а над тях бдят лекари от Военна болница и специално наета медицинска сестра.

Стефан Софиянски бил диагностициран с Ковид-19 преди десетина дни, положителен PCR тест дала и съпругата му Алиса. В първите дни заболяването при тях протичало без симптоми, само със суха кашлица и загуба на обоняние. Впоследствие обаче картината и при двамата се влошила драматично. Бившият кмет на София не можел да диша и се наложило поставянето на кислородна маска в дома му.
Уплашен за състоянието и живота му, близък до Стефан Софиянски доктор спешно организирал постъпването на бившия кмет във Военна болница. Оказало се обаче, че там места няма и че популярния политик трябва да бъде настанен

в болнична стая с още дузина пациенти.

„Спешно пробвахме да го настаним в Правителствена болница, където също има разкрито отделение за болни от коронавирус. Стефан обаче изненадващо отказа да влезе в болница въпреки критичното си състояние. Той беше на мнение, че може да пребори болестта и в домашни условия, без да се налага да заема болнично легло с връзки“, коментира пред „Уикенд“ дългогодишен сподвижник на популярния политик.
Така първия етаж на семейната къща на Стефан Софиянски спешно бил преоборудван в полева болница, а негови приятели – лекари се редуват и до днес на смени, за да наблюдават състоянието му. Според близки до политика с неизменна усмивка, той вече е преживял най-тежката криза, но състоянието му все още е тревожно. Подобна е клиничната картина и при Алиса Софиянска. „И двамата са над средната възраст и не е невъзможно да се появят усложнения. Вследствие на заболяването,

Стефан е отслабнал с 10 кила и е кожа и кости“,

е лаконичния коментар на медицинските лица.
Стефан Софиянски и съпругата му Алиса преживяват трудна година. Още през януари тъстът на бившия кмет на София Васил Божков офейка от страната, за да се спаси от 13 повдигнати обвинения за разнородни престъпления. По-късно МВР арестува зетят на Софиянски – Антон Божков, но съдът го пусна под гаранция от 1 млн. лв. Тази есен пък Ива Софиянска, дъщерята на бившия кмет и служебен премиер на България, бе свалена от екран от Нова тв, където водеше светско предаване през последните години. Трагичните събития в семейството на Стефан Софиянски се допълват и от постъпването на 97-годишната му майка Елена в болница в началото на 2020 г. Тогава достолепната дама падна на стълбите и дълго време се възстановяваше във ВМА.
Софиянски бе ключова фигура в голямата политика на страната през 90-те години на миналия век. През 1993 г. той бе избран за заместник-председател на СДС и влезе като депутат в 37-ото Народното събрание. Софиянски обаче не изкара цял депутатски мандат, тъй като през есента на 1995 г. бе избран за кмет на София. В смутната 1997 г. Софиянски

бе служебен премиер на България

в продължение на 3 месеца, излъчен от тогавашния президент Петър Стоянов след оставката на правителството на Жан Виденов. Впоследствие той се върна на кметския стол в София, а мандатът му приключи през 2005 г. Краят на кметуването му в столицата бе белязано от корупционни скандали и разследване от прокуратурата за продажбата на Централните хали на израелска компания срещу занижена близо 400 пъти цена. Бяха му повдигнати три обвинения. В крайна сметка обаче съдът оправда Софиянски, а той обяви, че е бил жертва на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.
През последните години от живота си Стефан Софиянски няма активна роля в политическия живот. За последно той се кандидатира за кмет на София на местните избори през 2011 г., но събра малко гласове и дори не стигна до балотаж.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече