Колекцията за над 80 млн. евро на Пламен Бобоков, легализирана с подписа на покойния Стефан Данаилов

0

Колекцията от антики и монети на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, която неофициално се оценява на над 80 млн.евро, вече е на мушката на прокуратурата. Пламен Бобоков е обвинен от Окръжната прокуратура в Русе, че държи „нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство”.

Братя Бобокови учредяват през 2005 г. едноименната си фондация, която управлява частния им нумизматичен музей в Русе. Още в онези години въпросната колекция започва да обикаля из страната като мобилна изложба.


Братята, чиито подставени лица се оказа, че са разпръснали италиански отровни боклуци из цяла България, през 2007 г. купуват сградата на бившето Музикално училище в Русе. В този паметник на културата те смятат да подредят експонатите. Шеф на частния музей оттогава е археологът проф. Димитър Драганов. По негови думи Бобокови притежават забележителна сбирка, в която се открояват като „най-пълни в света колекциите от монети на римската колония Деултум и на скитските царе”. Ясно е как се събира такова съкровище…


Любопитно е, че нумизматиката на Бобокови още навремето привлича интереса на ченгетата и прокуратурата. Проф. Димитър Драганов е задържан през 2008 г., а в дома му са намерени 489 уникални антични монети,

сечени от скитските царе.

По същото време полицията обискирани десетки адреса в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас. В тях са спипани над 2800 монети, 7 антични матрици за сечене на монети, над 790 различни археологически находки, включително съдове от антично стъкло, бронз и керамика. За капак е измъкната на бял свят и една добре съхранена римска колесница, която също щяла да бъде изложена в частния музей.
Проф. Димитър Драганов е посочен от държавното обвинение като шеф на „организирана престъпна група за незаконни разкопки, специализирана в иманярство”. Той събирал и съхранявал предмети с културно-историческа стойност, придобити по престъпен начин, твърди прокуратурата. Разследващите допълват, че монетите на скитските царе, иззети от проф. Драганов, трябвало да бъдат продадени на голям музей в Западна Европа.
Самият професор на свой ред се кълне, че не е вдъхновител на иманяри, а учен, който обработва колекцията на Пламен Бобоков – „както за регистрация, така и за бъдеща книга”. Всичко друго по негови думи били „различни инсинуации и полицейски запитвания – от къде е тази колекция, как е образувана”, а полицията и прокуратурата скалъпвали абсурдни обвинения.

Археологът вади и протокол,

според който ценната сбирка му е предадена с опис през 2007 г., разписан от Пламен Бобоков.
Проф. Драганов яростно отрича всички обвинения и припомня в много интервюта по онова време, че е известен български учен, автор на десетки книги, член на Английското кралско нумизматично дружество. Той не пропуска да подчертае, че през лятото на 2007 г. колекцията на братя Бобокови е представена с голяма изложба, открита лично от президента Георги Първанов. Братята, вече подпукани от ГДБОП, веднага се разбързват да регистрират колекцията си.
През 2009 г., две години след гръмките обиски, прокуратурата повдига обвинение срещу Драганов за пране на антични произведения на изкуството. Запознати казват, че тази юридическа формула, която звучи доста екстравагантно, е съгласувана тогава с известен италиански прокурор, който имал голям опит в подобни афери с антични находки. „След две години преследване, подслушване и различни други произволи, това е добро решение – делото отива в съда” – коментира тогава проф. Драганов.
Няма спор, че по онова време

Бобокови са на върха на силата си

и цялата работа се размива във времето без последствия. Проф. Драганов става официално шеф на първия частен нумизматичен музей в Русе, създаден от фондация „Братя Бобокови”. Разрешението за него е подписано от тогавашния министър на културата – покойният Стефан Данаилов. Десетина години по-късно, през 2017 г. проф. Драганов получава и „Грамота за цялостен принос в развитие на музеите”.
Самата колекция по думите на археолога изобилства от уникати, а поне 100 от ценностите нямат световен аналог. В колекцията на Бобокови например е единственият открит по българските земи стъклен рог на изобилието, украсен със спираловидни линии и изработен през римската епоха. Друг безценен експонат е глава от сребърна статуетка на римския император Отон, който е управлявал само 3 месеца. По думите на археолози подобен образец не е открит дори при разкопките на Рим.
Централно място в частната колекция заема и официалният декрет на императорите Константин Велики и Лициний, написан на латински език върху бронзова плоча, издаден в Сердика през 311 г. Той е урежда привилегиите на римските войници и ветерани, служили в легионите по Долнодунавския лимес. Декретът е единственият, открит досега по нашите земи, категоричен е проф. Драганов. Като уникат той представя и съд, подобен на самовар, за загряване на благовонни масла от І в. от н.е. Професорът обяснява, че „толкова добре запазен съд не е бил открит дори при разкопките на Помпей. Той е съставен от три отделни цилиндрични части, които влизат една в друга. По него има останки от разтопен тамян.
Колекцията на братя Бобокови притежава и пълен пантеон на римски и гръцки божества. Сред експонатите са Юпитер, Минерва, Венера, Диана, Аполон, Фортуна, Меркурий. Впечатляващи са и бронзовите апликации, частите за колесници и конската амуниция. Казват, че това е най-богатият набор от подобна украса, открита в България, писа Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече