Партията на Дългия има електорат, но може да му предложи само нещо с три букви!

0

Няма да ни е за първи път да гласуваме „на сляпо“. Съвсем наскоро на този принцип сума ти народ пусна бюлетинка за съветския зеленочорапник Румен Радев, в името да едната фатмашка чест и защото леля Цецка беше досадила и на себе си с отечественофронтовски, менопаузни опорки. Едно време така избрахме и Симеон, а се оказахме управлявани от Лидка Шмулева, Глупка Кючекова и Нинчето Чилова. Скоро е ред на Слави, който гордо обяви, че ще се яви на избори самостоятелно.

Хубаво, похвално, ама кого ще избираме конкретно? Освен джуджетата от Редколегията и Ванката има ли някой друг? Може би Крисия, ама трябва да я чакаме още две години да стане пълнолетна. Някоя пилонаджийка от безкрайните самодейни риалитита като бившата жена на Лукарски? Старите приятелчета от шпицкомандите на ВИС-2, които не са изгнили в небелязани ями по Витоша? Меглена Кунева? Сашо Роман?


Типично за нашенските стари моми е постоянно да мрънкат, че си нямат мъж, а когато най-после успеят да излъжат някой шаран, да не спират да се оплакват, че им се е паднал най-големият цървул в околните шест общини.

Все едно не са си го избрали те. Особено ако има и малка пишка. Защото в една интимна връзка миниатюрният член не е фатален, ама е… абе да не дава Господ.


Така е и с гласуването за народняшко-егоцентрични формации като „Има такъв народ“ – няма да е фатално, какви ли не галоши сме избирали, избираме и днеска. От футболното съдийче от ГЕРБ, дето не може да прочете дума с повече от три букви, през разтропаните аптекарки на Марешки и пролетариите-божковисти от БСП, до получаващия ултракъси сигнали от космоса в Павел Шопов. Ама поне си ги знаем какви са мижитурки. Виж, със славчовата партия сме съвсем на тъмно.


Онези, които смятат, че Слави Трифонов няма привърженици или е просто поредния бушон с десетина депутати като Яне Янев или Николай Бареков, ще бъдат брутално върнати в реалността съвсем скоро и доста болезнено.

Защото потенциалът на Дългия варира от това да бъде със сигурност трета политическа сила в парламента до това да бъде ( да не дава Господ) бъдещ премиер – през август „Маркет линкс“ даде на „Има такъв народ“ 15%, а на ГЕРБ – 15,2%. Сега, разбира се, процентите спаднаха в рамките на нормалния селяшко-патриотичен електорат, но с два-три концерта с промоционални билетчета и пет биса на „Едно ферари с цвят червен“ пак ще се повдигнат драстично.
Проблемът е там, че в родното общество линията между чалга фенове и политически привърженици е съвсем размита. Тя е нещо като талията на Александър Йорданов – понякога леко се свива, друг път леко се разширява, но винаги виси на талази над колана и надхвърля и най-смелите очаквания. С други думи – има кой да гласува за партията на Слави, ама има ли за кого?


„Има такъв народ“ достига до електорален слой, до който никой друг няма и не иска достъп, поне не гласно – неудачниците, маргиналите, бедните духовно и фискално и вечно онеправдани обществени „стари моми“. Прави турнета, говори на техния език, убеждава ги, че те са народът, който е вечно прецакан. Какво обаче им предлага, никой не знае. Нищо, пускайте бюлетините и се надявайте да ви се падне някой кандидат с по-солидна пишка. Та поне да ви оправи хубаво!

Източник Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече