Анализатори гадаят какви ще ги свърши Слави на изборите – партия без лица и визия…

0

Партията на шоумена стои на дистанция от политическите процеси, не показва лицата си, не дава визия за страната.

След няколкомесечна съдебна сага и промяна на името, през юни т.г. партията на Слави Трифонов бе официално одобрена и регистрирана от българския съд. Оттогава насам имаше сериозни политически събития, свързани най-вече с летните протести, които бяха на ръба да съборят правителството и да предизвикат предсрочни избори.

Социологическите проучвания отчетоха новата формация на Слави „Има такъв народ“ (ИТН) като основен печеливш, обиращ голяма част от протестния вот. Партията на шоумена зае твърдо третото място след ГЕРБ и БСП с респектиращи проценти. Някои социолози дори допускат, че ИТН има потенциала да е първа сила.

Това създава очаквания към новата партия, но като че ли тя стои дистанцирана от политическите процеси, ако изключим почти ежедневните критични изблици на Слави Трифонов срещу властта с постове във „Фейсбук“.

ИТН не представя идейни виждания, свързани с актуалните проблеми в държавата, за разлика от другите извънпарламентарни политически сили.

Не са ясни и лицата в тази партия. Интервюта по правило не се дават. Изключение веднъж-дваж направиха председателят Слави Трифонов и заместниците му Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев. Но и от тях не стана много ясно каква е визията на ИТН за управление на България, каквато по дефиниция е целта на всяка една партия. Трифонов и Йорданов влязоха и в конфронтационен тон с интервюиращите ги. Двамата водят предавания в телевизията си 7/8 TV, но както отдавна заявиха, там избягват да правят пряка политическа пропаганда, за да не разгонят зрителите си.

Като че ли единствената задача, която новата формация си поставя, е да прокара трите идеи от референдума през 2016 г. – за мажоритарни парламентарни избори, задължителен вот и партийни субсидии от 1 лев на глас.

Каква всъщност е политическата физиономия на „Има такъв народ“?

„Можем само да гадаем, тъй като има някакви най-общи ориентири“, коментира пред „Флагман“ политологът проф. Александър Маринов. „Те заявяват, че твърдо ще защитават предложенията, които бяха формулирани в референдума. Но това е твърде ограничено и обхваща само някои аспекти на политическите въпроси и институции. По същество, това е първият голям проблем – че засега партията и нейните водещи лица се изявяват само на плоскостта на критиката на статуквото, на съществуващото положение. Това не е достатъчно. Според мен това не е достатъчно и за сериозно представяне на изборите, а камо ли за нещо повече“, смята проф. Маринов.

Според него това може би е нарочно избрана тактика, защото ясните позиции винаги от една страна събират подкрепа, но от друга срещат и неодобрение.

„Т.е. струва ми се, че те засега умишлено не навлизат в повече подробности. А какво точно ще изберат по-нататък – не знам. Смятам, че поне в обозримо бъдеще ще имат една по-обща, по-обтекаема платформа, която би им дала възможност да търсят партньорство в различни посоки. Те обявиха някакви ограничения, разбира се, но ще видим по-нататък“, добавя Александър Маринов.

Ограниченията, които си поставиха ИТН, е да не си сътрудничат със сегашните партии в парламента. Според Тошко Йорданов допустим партньор е формацията „Демократична България“.

Слави Трифонов преди дни обяви, че ИТН няма да участва в предизборни коалиции. Така той отряза опитите на прочулото се от протестите „Отровно трио“ (Бабикян, Минеков, Хаджигенов) да обедини преди вота партията на Слави, „Демократична България“ и платформата „Изправи се.БГ“ около Мая Манолова.

Социологът от „Тренд“ Димитър Ганев не изключва ИТН да остане без ясна физиономия дори до изборите.

„Това не е толкова неизгодно, защото в момента, в който започнеш да взимаш категорични позиции в една или друга посока по определени въпроси и да се позиционираш в публичното пространство, няма никакво съмнение, че отблъскваш някаква част от избирателите. Това, което прави в момента г-н Трифонов, е да стои назад и да позиционира себе си като несистемен играч. Това в България винаги се харчи. Въпросът е – колко“, казва Ганев.

„Има несистемни играчи, които са около изборната бариера като Николай Бареков, Яне Янев, Веселин Марешки. Има и други, които събират повече. Много е трудно да се каже г-н Трифонов и „Има такъв народ“ от кои ще бъдат. Но в крайна сметка имайте предвид, че той се ползва в момента с бонус, който в България по принцип не е малък – бонуса на новия играч срещу статуквото. И въпреки че на тези избори ще се явят много нови партии, фактически Трифонов се явява единственият нов. Защото и Мая Манолова я познаваме добре като политик, и Цветан Цветанов, и Христо Иванов и Атанас Атанасов. Това са нови формации, но Слави Трифонов се води единственият, който няма много общо по някакъв начин с т. нар. статукво“, добавя социологът.

Според него, лидерът на ИТН през последните месеци трупа обществена подкрепа и изглежда, че мълчанието и липсата на ясни позиции е печеливш ход.

Александър Маринов обаче смята, че това не може да продължава дълго. „Дори да допуснем, че решат да се явят на избори без някаква по-ясна програмна физиономия, това няма да има добър ефект“, казва професорът.

Според Първан Симеонов от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“, липсата на изявени лица в партията на Слави по места не е проблем.

„Това е умно, защото те ще искат да градят национален образ. Т.е. няма да искат да зависят от лица, които тепърва трябва да се утвърждават или са неразпознаваеми, или, не дай си Боже, в биографията им има нещо смущаващо, защото това често се случва. Ще искат някак си да елиминират този риск и просто лицата по места да се занимават с организацията, а имиджът, който се изгражда, да е национален. Т.е. в известна степен да е мажоритарен, да се гласува за СЛАВИ“, поставя ударение Симеонов.

И това не било нещо необичайно в политиката у нас.

„Хората гласуват за една централна личност, която виждат. Разликата е, че Слави е виждал много такива проекти и се учи от грешките на другите, според мен. И затова не развива някакви местни лица, а развива националния си образ“, обяснява социологът.

Какво обаче може да се очаква от тази партия след изборите и ако тя влезе в управлението?

„Очаквам всичко, щом в хода на кампанията не си обещал нищо, с изключение на това да защитаваш референдума“, казва Димитър Ганев.

Според него обаче най-вероятно от ИТН ще поставят въпросите от националното допитване като базово условие за съгласие, за да може да започнат коалиционни преговори.

Първан Симеонов вижда като възможни различни варианти, макар че също смята, че е сложно да се предвиди.

„Изключително рано е за такава прогноза. Много е трудно да слагаш Слави Трифонов в калъп и да го мислиш през логиката. Той не е типов играч“, смята социологът. Според него, лидерът на ИТН може да изненада много хора, включително и неприятно.

Социолозите очакват доста сложна ситуация в следващия парламент.

„Ако Слави е хитър, ще си даде сметка, че може би следващото управление няма да е лесно. Т.е. че може да е някаква неблагодарна формула – компромисна, трудна, даже леко безпринципна, бидейки базирана само на анти-ГЕРБ. Това означава, че може и животът на следващото управление да не е толкова дълъг. И съответно може би Слави си прави и сметката да остане извън някакъв такъв непопулярен микс и да чака следващото раздаване, което може да не е чак толкова далече. Опитът показва, че в едно следващо раздаване неговият дял може да е още по-голям. Там е проблемът, че и други партии си правят тази сметка. Нещо подобно си мислят и част от „Демократична България“. Нещо подобно си мислят и хората около Мая Манолова. Чух наскоро и Костадин Костадинов (партия „Възраждане“) да казва нещо подобно. Всички казват – ние ще влезем, обаче няма да се натискаме да участваме, защото следващият парламент ще е кратък и вече за следващите избори ще избием рибата. Да не се окаже така, че мнозина странят от властта, вместо да я искат. Тогава ще стане много интересна ситуация, но това е спекулация за момента“, коментира Първан Симеонов.

„Възможно е Слави Трифонов да търси подкрепа за малко по-експертно звучащо управление, което, така да се каже, да дегерберизира страната. Нещо като опита през 2013 г. с Орешарски – тогава обаче се оказа, че това правителство малко прекали и стана обратен ефект“, припомня социологът от „Галъп“.

Симеонов обаче също е категоричен, че Слави ще постави на преден план въпросите от референдума с искане за тяхната законова реализация.

Анализаторът допуска и надценяване на електоралните възможности на Трифонов.

„Все пак трябва да видим каква величина е. Едно е Слави Трифонов като трета сила, доближаваща първите две, или пък с някакъв електорален изблик, който даже му дава възможност да оглави класацията. Друго е някаква леко увеличена версия на Бареков, Марешки, Яне Янев“, коментира социологът от „Галъп“.

От големината на вота за ИТН ще зависи и поведението на Трифонов.

„Защото доколкото успявам да видя, при самия екип на Слави очакванията са много големи, а подкрепата за тях е много млада, което означава, че не е особено лоялна. Да не се окаже, че остават само с големите очаквания…“, предупреждава Първан Симеонов.

Според него ИТН залага по места на хора с някакъв политически опит, „защото политиката е все повече занаят като всеки друг“.

„Какво ще бъде в листите? Там може да се търси и повече свежест. Но поне засега, като гледам структурите, там е търсен повече опит. Но всъщност нямам особена представа… Като че ли нещата се развиват доста дисциплинирано и тихо. Така изглеждат“, подсмихва се анализаторът от „Галъп“.

Александър Маринов обаче смята, че ИТН ще „заложат на по-неизвестни лица, неангажирани с политиката, които в същото време са с някакви положителни, атрактивни черти или постижения“.

Той си спомни и за дискусия, провела се преди време, с негови студенти.

„Те направиха много интересен паралел между формацията на Слави Трифонов и някои други движения, инициирани от, да ги наречем, шоумени. Имам предвид Зеленски в Украйна, Бепе Грило и „Пет звезди“ в Италия, аналогични лица в Сърбия, Хърватия, Словения. Разбира се, не може да се прави такава буквална аналогия, но това е една такава особена, според мен, неслучайна вълна. Ще видим накъде ще отиде. Виждате, че Зеленски стана президент на Украйна – реализира в действителността своя филм „Слуга на народа“. „Пет звезди“ (Бепе Грило се оттегли, но) влезе в парламента и сега е в управляващата коалиция. Така че не бива по дефиниция да се подценяват. Въпросът е, че истинското предизвикателство идва, когато трябва да се очертае една по-ясна идейно политическа физиономия и да се представят някакви по-ясни проекти за управление. Държавата не може да се управлява само с постановките и тезисите от референдума“, заключава Александър Маринов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече