Икономист: Държавата не е безгранична в своите възможности, трябва да се подготвим за дълга и тежка икономическа зима

0

Трябва да се подготвим за дълга и тежка икономическа зима. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. При тези условия затварянето на икономическия живот ще продължи по-дълго време, прогнозира той.

„Въобще не е вярно, че за 20 дни нещата могат да се оправят и отново да тръгнем така, както е било преди една година. В момента вече не само болниците са на ръба на препълването, на изнемощяването, но също така и икономиката е на ръба да бъде подхранвана от държавата. Държавата не е безгранична в своите възможности, още повече, че в България доходите и съответно данъците са изключително ниски в тази конкурентна борба в Европейския съюз, която всъщност е всеки срещу всеки. Продължавайки по тази логика в световен мащаб, туризмът заема около 10% от световния брутен продукт. Той в момента е рухнал. Няма начин в България да има някакво изключение“, обясни той.

Проф. Боян Дуранкев каза още, че проблемите, които ще възникнат в България, са доста тежки не само за туризма, но и за цялата икономика без секторите, при които има много интензивен растеж.

Очакват ни фалити, ако не се стигне до споразумение с банковата система за банкова ваканция на кредитите, заяви още проф. Боян Дуранкев. По думите му тези фалити могат да създадат проблеми дори на финансовия сектор.

„И догодина ще бъдем с около под 30% дълг към брутния вътрешен продукт, но е много вероятно, даже ще бъде наложително, поемането на нови кредити. Това означава, че България се приближава към страните с една задлъжнялост, която не беше очаквана. Иначе управлението на дълга около 15-20% беше добро, сега отиваме към 30%. В следващите години вероятно ще стигнем 40 или 50%, ако не се овладее пандемията, а няма индикация, че се овладее толкова бързо. Вероятно след това ще трябва да се харчи повече от страна на държавата, защото и обикновените граждани преминаха към диетичен режим“, обясни той.

Според проф. Боян Дуранкев това може да доведе до дефлация на дълга, както се очаква в Европейския съюз. Натрупаните проблеми вероятно ще избухнат следващата година, прогнозира той.

Спасение за вторичните и несъществени сектори не може да се очаква нито от Брюксел, нито от София, добави икономистът, като припомни, че всичко зависи от спасяването на човешките животи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече