Отровното трио забогатя покрай протестите, Хаджигенов и компания натрупали близо 200 бона от дарения

0

Близо 200 хиляди лева и то само от дарения по банков път са прибрали лидерите на протестите срещу правителството на Бойко Борисов от тъй нареченото Отровно трио. Огромните финансови средства, получени по сметките на Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян обаче станаха повод за пореден раздор сред протестиращите.

След като Отровното трио преустанови участието си в протестите пред парламента, продължили повече от 100 дни, а Хаджигенов и Бабикян патентоваха прозвището и вече се гласят за парламентарните избори, мнозина техни доскорошни съмишленици ги заподозряха във финансови далавери.
В началото на седмицата, по време на малоброен протест, затворил за кратко движението при Орлов мост, свикан от „Системата ни убива“, присъстващи публично потърсиха сметка на Отровното трио за парите от даренията и изразиха съмнения, че лидерите са използвали народното

недоволство за лично облагодетелстване.

„Не желаем да разцепваме протеста и да обвиняваме някого, но трябва да бъде отправено официално запитване към Отровното трио, колкото и то да е неприятно – какво се случва с даренията? Къде отидоха парите!? Тук става въпрос за огромна сума. Сега тя се използва за личните цели на Николай Хаджигенов и компания“, избухна протестиращ в радиоефира на БНР.


Съмненията, че масовото народно недоволство е направило по-богати някои от лидерите на протестите витаят още от лятото. Тогава адвокат Хаджигенов и съратниците му успяха да наложат като тренд на протеста линията на гражданското неподчинение и вандализма, обстрелвайки с хиляди яйца и домати правителствени сгради и учреждения. Брандирани палатки за блокирания „Орлов мост“, хиляди стикери, лепенки, плакати, транспаранти и озвучителни системи навяха съмненията, че сметката се плаща от укриващия се в Дубай от правосъдието хазартен бос Васил Божков.
„Храната ни е предоставена от спонсори – нормални граждани, те купиха и палатките, поеха и разходите по храна и логистиката“, палеше се Хаджигенов на всеки въпрос, свързан с финансирането на протеста. За да избегнат

обвиненията, че са захранвани от Черепа,

от Отровното трио стартираха кампания за набиране на средства, а Николай Хаджигенов посочи банкова сметка, по която да се превеждат парите.
„Всяка стотинка в подкрепа на протестите спира кражбата на 1000 лева от властта. Всяка помощ за бунта е помощ за милиони българи. Благодарим на стотиците дарители, подкрепата ви е важна за всички!“, гласи обявлението на Отровното трио, с което Хаджигенов и компания прибират пари за протестите. Оказва се обаче, че парите са на разположение само за нуждите на късно димпомирания юрист. Още преди месец майките от „Системата ни убива“ проплакаха, че адвокатът е узурпирал даренията и че хора, които са превеждали пари по сметката му, са си мислили, че ги даряват за майките.
„Тези пари не достигат до нас, а само до Отровното трио“, коментираха злъчно от „Системата ни убива“.
След като въпросите за дарените пари за протестите станаха по-настоятелни, от Отровното трио се зарекоха да дадат публичен отчет за всеки изхарчен лев. „Всеки момент ще публикуваме отчета,

затрупани сме с чували фактури,

още ги обработваме, трябва ни време“, коментира в края на месец септември Николай Хаджигенов.
Едва преди седмица от Отровното трио дадоха отчет за дарените им пари и начина на изразходването им. Направиха го не с документи, а в стила на бакалското счетоводство, като не пропуснаха да се похвалят, че са платили данък дарения в Столична община.
Според отчетите на Отровното трио, те са получили сумата от 170 039 лв. за периода 6 август- 30 октомври, като са платили данък в размер на 4 744 лв. Правят впечатление обаче огромните разходи, декларирани от Николай Хаджигенов. Така например Триото е изхарчило 10 679,9 лв. за храна и вода, макар още в началото на протестите да бе обявено, че

храната уж е поета от спонсори.

За озвучаване на протестите Хаджигенов и компания са декларирали, че са изхарчили сумата от 72 888 лв. Мнозина обаче са на мнение, че това разхоздно перо е в пъти завишено.
Съмнения извикват и профуканите 24 000 лева за тенти, палатки, спални чували, тениски и плакати. Та нали уж палатките бяха собственост на граждани, а не на протестната фирма? Хаджигенов обилно е рекламирал и протестните действия на Отровното трио, като е заплатил 19 124 лв. за популяризипането на протестните събития във Фейсбук. Бакалския отчет на Отровното трио завършва с похарчените 3 870 лв. в графата „разни“ (материали за събитията, канцеларски, агрегат, кабели и други). Според отчета им, те са профукали общо 134 512,78 лв. от събраните малко над 170 бона.
Останалите пари вече се ползват еднолично от Николай Хаджигенов, който провежда предизборните си обиколки из страната. Адвокатът неколкократно е отказал предложението на други протестни организации събраните пари от дарения да се ползват в общ фонд, като мотивът му е бил, че не можел да носи отговорност за харчове, които не контролира лично.
Има ли далавера с отклонени средства от протестите, едва ли някога ще узнаем със сигурност. Едно обаче е ясно – и от мятане на яйца човек може да натрупа прилично състояние.

Източник: Уикенд

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече