Корнелия хързулна БСП по пързалката на СДС (Има ли натиск от „Позитано“ 20 върху съда?)

0


БСП се пързулна по улея на СДС отпреди 11 години и е на път да се залости в собствен капан само 4 месеца преди парламентарните избори. Преизбраната за втори мандат лидерка на социалистите Корнелия Нинова пък може от правно недоглеждане да загуби мнозинството в партията и да продължи да управлява старото ръководство с лица като Сергей Станишев, Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов, които пък са едни от най-острите й критици в последните 4 години, писа Уикенд.

Причината за това е, че делото за регистрацията на новия състав на пленума виси на косъм в Софийския градски съд, а натискът върху магистратите пречките да се отстранят и процедурата да мине гладко бил неимоверен, научи „Уикенд“.
Дни преди заседанието, което окончателно трябва да реши дали органите на партията, избрани от 50-я конгрес са легитимни, от „Позитано“ 20 се е наложило да изпратят допълнителни документи, изискани от магистратите, за да докажат, че процедурите са спазени. „Уикенд“ се сдоби с номенклатурата му, като висшите апаратчици – противници на Нинова са на мнение, че този документ съдържа списък от писмата, пратени до всички областни и общински съвети на червените за свикването на конгреса на 26 септември тази година, на който бе утвърдено и преизбирането на Нинова. Опасенията на опозицията обаче са, че свитъците са натаманъни и дописани.
А големият въпрос оставал – от деловодството на червената централа

не са публикували данните за конгреса в национален ежедневник,

каквото е изискването на друг текст от партийния закон – чл. 31, т. 8. По наша информация от фланга на искащите заличаване на новото ръководство са иззели реквизитите на всички национални вестници преди конгреса, включително и на партийния „Дума“.
„Няма как да се фалшифицира липсата на обявлението, защото дори да се напечата нов брой с нов тираж, старият се пази в Националната библиотека“, напомнят социалистите. В същото време политическият съветник на Нинова Йордан Татарски твърди пред медията ни, че няма никакъв проблем с предстоящата регистрация. „Който търси под вола теле, да си помисли с какви очи и какъв морал го прави. Съдът няма да се произнася по законосъобразността, а само ще впише едни нови обстоятелства във връзка с ръководството на партията“, коментира лаконично той.
Според висши социалисти – опозиционери на тясното партийно ръководство, става въпрос за грубо недоглеждане на правната рамка, което магистратите няма как да пропуснат и би трябвало на 15 декември, когато се чака заседанието, да не допуснат регистрацията на новия пленум. Така

БСП би влязла в сценария на СДС от 2009 г.,

когато Софийският градски съд бави вписването на новите постове в партията на тогава избрания със същия пряк избор за лидер Мартин Димитров и едва след настояването на ВКС се стигна до разрешаването на казуса. В противен случай СДС нямаше да може да участва на парламентарния вот малко по-късно през годината. Социалистите се готвят за не по-лека битка сега. Оказва се, че дори Софийският градски съд да впише „новите обстоятелства“ на левицата, вече били написани куп жалби, които може да отнесат въпроса с легитимността на ръководните органи до по-висока инстанция.
В същото време, ако се окаже, че действително има проблем със спазването на процедурите, куп решения, взети досега от пленума, може да се окажат за хвърляне в сметта. Такова е и взетото преди седмица за изхвърлянето на депутата Иван Иванов след скандала с пиянски бой, хвърлен върху шефа на общинския съвет на червените в Долни Чифлик Валентин Вълчев, за който се твърди, че именно народният избраник е поръчал. Опозиционерите на Нинова са категорични – решението е взето „на подпис“ и действително мнозинство нямало, а Иванов е бил изключен неправомерно.
„Уикенд“ научи още, че на „Позитано“ 20 циркулирал

списък с имена на „неудобни“ членове на партията,

които трябвало да бъдат отстранени до края на годината с мотива, че не спазвали устава. Лично оргсекретаря Евгений Белий, който е един от най-близките сподвижници на Нинова, обаче се намесил и обяснил, че подобни действия са опасни за партията, като за всеки от набелязаните проверил дали са извършени противоуставни действия и не установил нарушения. Говори се още, че за сметка на това тъкмо Белий бил разпоредил в интернет да започне масирана кампания за дискредитирането на партийни фигури чрез използването на т.нар. червени тролове – фалшиви профили в социалните мрежи, зад които стоели реални фигури от „Позитано“, чиято задача била да публикуват фейк новини за бивши и настоящи другари.
В това число влизали и президентът Румен Радев, и бившият омбудсман и настоящ председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. А наред с това получили задание да хвалят Нинова и нейните „придворни“ от Изпълнителното бюро на всеки кръгъл час.
Как ще изглежда БСП след 15 декември обаче остава въпрос без отговор. Същите опозиционери в партията твърдят, че се оказвал неимоверен натиск за съдебната регистрация и дори, че в него е намесено и името на премиера Бойко Борисов. Според техните данни лично Нинова била помолила фигури от „Дондуков“ 1 да дадат „едно рамо“ в СГС, за да не се стига до отказ. Дали и какво е гарантирала в замяна обаче и злите езици мълчат.
Опитът на „Уикенд“ да се свърже с юрисконсултите на БСП удари на камък, за да разкаже защо се е наложило допълнителното подаване на документи след първия опит за регистрация на пленума в съда и да обясни как е спазена уставната точка за уведомлението за свикване на конгреса. Факт е, че стигне ли се до фиаско с регистрацията от магистратите, Корнелия Нинова ще срещне огромни трудности с предстоящото оформяне на депутатските листи за вота на 28 март.


В случай, че старият пленум влезе отново във владение, тъй като той е вписаният за момента орган, мнозинството в него е твърде вероятно да утвърди свои списъци, далеч от представите на председателката как трябва да изглежда бъдещият състав на парламентарната група на БСП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече