Изританият от Агенцията по храните рефер-калинка Антон Генов крие 2 милиона лева в сметки на близки и роднини

0

Бившият шеф в столичното звено на Агенцията по храните и футболен рефер Антон Генов къта в банкови сметки над 2 милиона лева.

Генов, който по образование е ветеринарен лекар разпределил тлъстата сума в сметките на свои доверени роднини и много близки приятели, твърди източник на Narod.bg запознат с мътните му далавери.

Милионите, както се досещате, не са от заплата. От години се носят легенди за корупционните схеми, в които Генов е същински виртуоз. През 2009г. УЕФА спря правата на рефера заради корупция и участие в уредени мачове. По-късно, когато се намърда на сладката длъжност като шеф в столичното звено на Агенцията по храните, бизнесът пропищя  от безчинствата на Антон Генов. Не след дълго бе изхвърлен и от тази позиция. После започна да търси начини да се върне обратно в Агенцията.  Скандалното е, че това се случваше на фона на факта, че  преди две години той изненадващо се сдоби с две обвинения – за престъпления по служба и за изнудване на фирми, конкуренти на тази, в която работел синът му. Именно заради последното обвинение, в момента бизнесът, който е изключително чувствителен към незаконен институционален рекет, буквално е настръхнал. За всичко това бизнесмени официално са информирали както представителите на властта, така и посолства на европейските страни. 

Narod.bg припомня, че скандалният шеф на софийския клон на БАБХ Антон Генов бе позорно изхвърлен от работа. Причината е, че през май 2020г. са възложени нови функции по осъществяване на граничен контрол на внесени през летище „София“ суровини и храни от неживотински произход.

Именно поради новите функции печално известният Генов следва да има специални компетенции по ръководене на системата ТРЕЙСИ. Всъщност бившият шеф на ОДБХ София не разполага с тези компетенции, заради което е отстранен от длъжност, на която бе върнат скандално от съда.

Името на ветеринаря от Габрово нашумя с обвинение за „черно тото“, като международен футболен съдия и с беззакония в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), заради които бе уволнен като шеф на софийския клон. Вместо да се откаже обаче, Генов реши да позори агенцията, но пък не пропуска да се похвали, че се е разбрал „с когото трябва“ и е подплатил финансово завръщането си в държавната администрация.

Преди време бизнесмен от Габрово пусна жалба в която алармира, че ако Генов, който два пъти е отстраняван от работа заради заплахи и далавери, се върне отново в агенцията, то има реална опасност от провал на милиони евро инвестиции в отрасъла за преработване на отпадъчни мазнини. Причина за опасенията на габровския бизнесмен са навиците на съгражданина му да налага репресии на дружества, които се явяват конкуренти на фирмата, в която работи синът му – Симеон Антонов Генов.

Той участва в управлението на шест фирми. В „Наргос Брадърс“ ООД Симеон дори е съдружник с по-малкия си брат Антонио Генов. Преди две години Генов се сдоби с две обвинения за дейността си като директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София, какъвто бе до юли 2017 г., преда да бъде отстранен.

Едното обвинение е в престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно положение, при условията на продължавано престъпление. На 5 октомври 2016 г. Генов разпоредил проверка на складово помещение на дружество от Нови Искър, където се съхранявала преработена мазнина, изкупувана от заведение за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво.

Бившият футболен съдия разпоредил мазнината да бъде иззета. Но подобна проверка и изземване не са от компетентността на ОДБХ – София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на въпросната проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си, смятат от дружеството. А според прокуратурата целта на Генов е била да се набавят облаги за друго дружество, в което по същото време е работел синът му. То също се занимава с изкупуване на обработена мазнина и реализирането й като суровина за производството на биогориво.

Второто обвинение на Генов е заради факта, че в началото на 2016 г. в разговор по телефона направил опит да принуди управителя на дружеството „Ф.Б.“ ООД, което се занимавало със същата дейност, с която и фирмата, в която работел синът му, да преустанови дейността си в София. Генов афиширал заеманата от него длъжност като директор и изтъквал правомощията си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече