“Бивол” се разцепи, Атанас Чобанов прави свой проект

0

 Екипът на сайта за разследваща журналистика „Бивол“, който е отявлен враг на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, се е разделил, показва проверка на вестник „Галерия“.

Главният редактор на „Бивол“ Атанас Чобанов отскоро е направил собствен разследващ проект -bird.bg. В него не фигурира името на Асен Йорданов основател и собственик на „Бивол“. Според различни източници той няма намерение да се занимава с журналистика. Обявил още през миналата година, че иска да напусне страната заедно със семейството си и да се установи във Франция.

През 2019 година Йорданов беше обвинен от прокуратурата, че е поръчител на мащабното изтичане на лични данни от Националната агенция за приходите. Още тогава той споделя пред свои близки, че обмисля да закрие „Бивол“, защото е притеснен за своето и на съпругата си здраве, както и това на детето си. В наш сайт, който е базиран в Чикаго, Йорданов се оплаква от тормоз страна на данъчните и прокуратурата в следствие на което има намерение да приключи с „Бивол“.

Проектът bird.bg  е създаден съвсем скоро, като в екипа влизат Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, посочени като разследващи журналисти. Другите двама са медийният експерт Красимир Гаджоков и разработчикът и анализатор на данни Николай Кубарелов.

 Гаджоков е създател на платформата „Медийно око“, която следи кои информационни сайтове са анонимни и кои пускат в интернет пространството фалшиви новини. Живее в Торонто.

Не е много ясно обаче кой е собственикът на сайта bird,  а още по-малко кой го финансира.

Според официалните данни той се стопанисва от френската неправителствена организация DRJI .  Абревиатурата означава „Данни за репортери, журналисти и разследвания“.  Прави впечатление, че в новия сайт са прехвърлени всички данни и разследвания от „Бивол“, но достъпът до тях е платен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече