Здравният министър: Ваксината е спасението за българския народ, но държавата няма да решава вместо хората

0

Около 1/3 от медиците от първата линия в битката с коронавируса са склонни да се ваксинират. Погледнато от друга страна, по-голямата част от лекари, медицински сестри, стоматолози и фармацевти, или по-точно 2/3 от тях, засега отказват да бъдат имунизирани, въпреки че точно те са тези, които са най-професионално информирани, работят в най-рискова среда и се срещат от първо лице с поразяващата сила на болестта. 

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров обясни ниския интерес с липсата на достатъчно информация и неяснотата относно лекарствените характеристики на ваксините. Според него тези малко над 30 процента желаещи са достатъчни и интересът към ваксинацията от страна на хората на първа линия ще се увеличи.

Смущаващата резервираност на медиците от първа линия се превръща в най-сериозен мотив за разколебаване на населението по въпроса с имунизацията.

Как властите ще се справят с такъв фундаментален проблем?

Този въпрос отправи репортер на Dir.bg към здравния министър Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Какво каза той и дали заявката, че ще бъде създадена среда, в която всеки да получи „смляна“ информация в помощ на личния избор, представлява убедителен отговор на зададения въпрос, оставяме на преценката на читателите:

„Нека да стане ясно на всички от самото начало, че Министерството на здравеопазването няма да води кампания да убеждава българските граждани за точно определена ваксина. Напротив! Българските граждани искат да чуят отговор на всеки въпрос и министерството ще се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки един български лекар да получава информацията преди всички. Смляна информация, за да може да я представи достъпно, разбираемо и навременно на всеки български пациент. А аз като министър на здравеопазването ще настоявам от всяка една фирма-производител да отговори на гражданите.“

Проф. Ангелов сравни ваксинацията срещу КОВИД-19 със спасение за българския народ, но подчерта, че държавата няма да решава вместо хората.

„Това, което ние ще направим, е да се опитаме да убедим нашия народ, че ваксинирането е това, което ще даде спасението на нашия народ. А не да определяме или предопределяме избора на хората. Трябва да ги информираме, за да могат те да вземат информиран избор, съветвани от своите лекари.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече