Политолог: Слави Трифонов в българската политика е като Енвер Ходжа

0

„Слави Трифонов в българската политика е като Енвер Ходжа. Самоизолация до последно, но след себе си не оставя друго освен бункери“. Тази позиция изрази в „Денят започва с Георги Любенов“ политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него Трифонов е популист, който прилича на Алексис Ципрас в Гърция – „едно говори на площада, а след като стана министър-председател се промени  – започна да нарушава едно по едно каквото е казал“. 

Стойчев направи равносметка на изминаващата година с журналиста Валерия Велева и Нидал Алгафари – режисьор и политически PR.

Велева от своя страна разкритикува „Има такъв народ“на Трифов, защото няма позиция по теми като здравеопазване, демографска криза, по сфери като икономика, финанси, национална сигурност и социална политика. Тя изрази недоумение как единственото, заради което Трифонов и хората му искат да влязат в парламента е да реализират референдума си. 

Тримата коментираха и желанието на Румен Радев за втори мандат.

Според Велева въпросът е малко „хвърляне на боб“, защото Радев още не е казал от кои партии чака подкрепа и не е заявил позиция по въпроса. ДПС обаче няма да го подкрепи, каза тя. Тази теза застъпи и Алгафари: „Първата възможна дата за парламентарни избори беше избрана, за да се поопипа положението. Така ще може да се проведат парламентарни избори, после да не може да се излъчи правителство и това да означава служебен кабинет и следващите избори да са 2 в 1, направени от служебния кабинет. Президентът си мисли, че това може да му помогне за втори мандат. Това обаче без ДПС и с ракета носител като БСП, която е в много тежка ситуация е абсурд да го постигне“, поясни Алгафари. Според него единственият шанс на Радев е самостоятелен проект върху който „той да бае“. 

Политологът доц. Стойчо Стойчев пък беше категоричен, че Радев ще участва в изборите, но няма да се яви сам, а ще си хареса друга партия. „Сложни са му отношенията с Нинова, като единствената причина тя е да е по-умерена към него беше спечелването на лидерския пост в БСП. Престои обаче голямата битка, защото най-големият проблем за БСП е Радев и неговата амбиция да прави собствена партия, защото той най-много ще вземе в електората на БСП“,  каза Стойчев. 

По темата с пандемията Нидал Алгафари обърна внимание на това, че е трудно на държавниците по света да вземат решения, защото дори самите лекари не знаят кое е правилно. „Всички се лашкаме“, каза той. Стойчо Стойчев пък обвърза пандемията с изборите, които предстоят и ще са в „типично тежко време“. „През февруари и март психически хората са натоварени, защо след празниците са дошли големите сметки за плащане и като се добави пандемията, която ще утежни ситуацията, вотът ще е по-скоро наказателен. „Но доколко това е вина на ГЕРБ вече не може да се каже, защото цяло лято се занимавахме с протести, вместо да се подготвяме за пандемията. Те и извинполитическите партии отвлякоха вниманието в друга посока“, категоричен беше доц. Стойчев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече