Валентин Касабов е бил диагностициран и с цироза

0


Зам.-председателят на НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти” Валентин Касабов е първия български депутат, отишъл си от Ковид-19. Бургазлията почина на 17 декември след тежко боледуване. До фаталния край се стигна след тежки усложнения по време на лечението му, предприето в бургаската болница „Дева Мария”, където е бил поверен на реанимационния екип, ръководен от един от най-опитните ни специалисти в областта – републиканския консултант д-р Николай Игнатов.

Месец по-рано вирусът е започнал да измъчва политика с характерните симптоми – болки в гърлото, главоболие и отпадналост. Дни преди това Касабов си направил пълна кръвна картина. Резултатите били в норма, имал е образувани антитела срещу коронавирус, което е дало основание да смята, че е преболедувал на крак. До 23 ноември се лекувал у дома с лекарства, предписани от личния му лекар. Едновременно с това той работил и онлайн.
Състоянието му обаче внезапно се влошило, което наложило да бъде приет отново в болница. Лекарите установили, че развива остра бронхопневмония. Тялото му било подложено на цитокинова буря. Започнало да произвежда ударно нискомолекулни регулаторни белтъци, секретирани от белите кръвни клетки, както и от други клетки. В резултат на това здравословното му състояние рязко се влошило, пише „Уикенд“.

Инфекцията обхванала големи участъци от белите дробове на политика и той бил сложен на кислородно обдишване с маска.


На 11 декември Валентин Касабов е интубиран. Преместен е за лечение в столичната болница УМБАЛ „Света Екатерина”, където специалистите разполагали с апаратура  поддържаща жизнените функции на организма. Въпреки положените усилия и събраната кръвна плазма, резултатът бе фатален. Председателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов посочи, че депутата не е имал никакви придружаващи заболявания. Медици обаче контрират, че това не е вярно. Преди около година Касабов е бил диагностициран с цироза на черния дроб. Обикновено тя поразява хората, които злоупотребяват с алкохол. Самият депутат твърдеше, че от години не пие и не пуши.


Валентин Касабов е роден в Бургас през 1958 г в семейството на лекари. Семеен е, съпруг е на популярната бургаска журналистка Катя Кабова, имат едно дете. Внук е на полковник Добри Касабов, водил българските войски при битката срещу немците в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и носител на орден за храброст „Свети Александър Невски”.


По майчина линия Валентин Касабов е праправнук на Поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски. Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Бил е главен редактор на първия бургаски опозиционен вестник „Бряг”, основател на СДС-Бургас, кореспондент на национални вестници, а през последните години водещ на телевизионното предаване „Паралакс”. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече