Как Венелин Петков превърна БТВ в партийна телевизия

0

Седмица след като новият собственик на БТВ назначи нов изпълнителен директор на телевизията, последваха ключови кадрови решения, включително обновяване на няколко от ръководните постове. Сред сменените директори попадна и доскорошният директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков.

Никой не може да отрече, че през 2000 година Венелин Петков беше млад и интелигентен журналист, който заслужено претърпя сериозно кариерно израстване. Как и защо 48-годишният директор на ключова позиция в БТВ се превърна в героя на Смирненски от „Приказка за стълбата“, напускайки по грозен начин телевизията, в която преди 20 години започна като репортер?

Петков си тръгна от БТВ като „човека на „Капитал“ и самият той затвърди този си имидж като направи първия си коментар по темата именно пред  изданието на олигарха Иво Прокопиев.  В пространния материал за Венелин Петков се акцентира, че неговата дирекция в БТВ е ключова, защото „от нея ясно се вижда дали телевизията е независима от властта“. Видимо колегите от „Капитал“ демонстрират сериозна обърканост относно ролята на журналистиката – която трябва да е не само независима от властта, но и да е равно отдалечена от всички, за да бъде обективна. Което не е валидно за Венелин Петков.

Бившият директор никога не е криел антиправителствените си възгледи, които, заедно със зараждането на протестните акции срещу властта, достигнаха до кръвожадни размери и желание за саморазправа с малкото останали инакомислещи в телевизията. Самият Петков е заявявал многократно, че неговата кауза е свързана само и единствено със свалянето на правителството на Бойко Борисов. Кауза, която наложи като медийна политика в БТВ, превръщайки я в партийна телевизия.

Свидетели на грозна случка разказват, че новото ръководство на телевизията е останало меко казано изненадано след като Венелин Петков така и не е коментирал пред тях плана си за развитие на БТВ. Въпреки че всички рейтингови агенции показват сериозен спад на зрителите в последната година.

„Компанията беше в процес на придобиване през по-голямата част от годината, а в комбинация с COVID-19 пандемията не е изненадващо, че част от енергията беше загубена“, казва в коментар новият изпълнителен директор на bTV Media Group Мартин Швехлак.

Петков все още не осъзнава, че смяната му е продиктувана от редица оплаквания срещу него от собствения му екип. Нещо повече – стана ясно, че последното му действие като директор е свързано с пъклен план за отстраняване на едно от най-рейтинговите лица на телевизията, който е трябвало да се осъществи чрез пиарски материали в няколко медии.

Очевидно загубил напълно връзка с реалността вчера Венелин Петков е напуснал телевизията по възможно най-грозния начин – наричайки колегите си предатели. Заплашвайки ги публично, че ще осветли във Фейсбука си нелицеприятни факти за всеки, Петков оставя отпечатък в БТВ като човек с инфантилно поведение.

Кога Венелин Петков загуби връзка с реалността?

От началото на ковид пандемията вече бившият директор успя да забърка няколко скандала сред екипа си като скри подчинената си Николета Маданска, бременна от него, за сметка на други, които бяха излагани на опасност ежедневно.23 октомври, 09:28

Венелин Петков и близката му Гена Трайкова издали устна заповед, забраняваща  тестване в нюзрума на БТВ, която доведе до десетки заболели журналисти и неконтролируемо разпространяване на заразата.

Освен това, колегите на Петков разказват, че самият той е абдикирал от поста си и се посветил на бащинството си още преди няколко месеца.

След като протестите претърпяха фиаско и с наближаването на изборите директорът на една от най-важните дирекции е взел кардинални решения. Без да съгласува плана си с ръководството на телевизията Венелин Петков е задействал чистка на инакомислещите в телевизията. Целта е била да ги замени със свои хора, които нямат против да им се диктува в слушалката.

Няколко източника съобщават, че зад гърба на новия собственик и новия изпълнителен директор на телевизията Петков и Гена Трайкова са решили да сменят водещата на новините Виктория Петрова с репортерката от Нова Марина Цекова.

Венелин Петков недолюбва рейтинговата водеща на централната емисия, защото не му се нравело желанието ѝ да проверява достоверността на фактите, които публично изнася. Доскорошният директор и приятелката му Трайкова били готови на всичко да откраднат новата си водеща от Нова телевизия и да разкарат Виктория Петрова, като дори подписали договор с Цекова и обявили позицията ѝ публично. Припрени и самозабравили се, Гена Трайкова и Венелин Петков явно не са преценили, че интригата им ще достигне до новите собственици на телевизията. Те били сезирани включително и от източници в Нова телевизия за готвената смяна, извършена без тяхно съгласие.

Нескопосаният опит за измитане на неудобните в БТВ лъсна и чрез заглавия в няколко медии, които обаче пуснаха прибързано заглавия за мнима бременност и напускане на телевизионерката.

„Емблематичната водеща на БТВ Виктория Петрова е бременна и слиза от ефир“ – тази непотвърдена новина, спусната контролирано от пиари в телевизията, е трябвало да подготви терена за уволнението на Петрова.

Какво общо имат изборите с кадровата политика в БТВ?

Показателно е, че дори на излизане от телевизията Венелин Петков се държи като партиен активист, а не като журналист и ръководител. Неслучайно публичната му реакция във Фейсбук след рокадата в БТВ е свързана с фиксацията му към предстоящите избори. Нямаше ли да е по-достойно  за един директор да поздрави колегите си за техните назначения и да им пожелае успех, съобразявайки се с правото на един собственик да взема решения как да управлява собствеността си?  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече