Чепеларе потъна в скръб: Д-р Тошков заложи на билките, а не на лекарствата, и Ковид-19 го погуби

0

Д-р Милко Тошков бе един от най-известните билкари в страната след покойния Емил Елмазов и специалист №1 по ирисова диагностика. Едва ли има българин, който да не е вземал от хапчетата му, изградени на билкова основа от чудодейни треви, които растат единствено и само по българските земи, писа Уикенд.

Апаратите му за очи са сред първите внесени страната. Благодарение на тях специалистът в бяла престилка вижда заболявания, които тепърва биха се развили в даден пациент, ако той не промени начина си на живот, не се откаже от вредни навици и не започне да живее здравословно.


От началото на 90-те до последните дни от живота си Милко Тошков не спира да разработва илачи по свои рецепти.

Той е потомствен билкар, израсъл в полите на Родопите – Чепеларе. От дете е запознат с тайните им и лесно прави комбинации, действащи на определени заболявания. Хаповете му стават популярни в средата на 90-те. Той основава компанията си, която произвежда билкови продукти по негови рецепти. Пред софийския му кабинет винаги се вият дълги опашки. Медикът не връща никого, приема, докато не мине и последният пациент. Доктор Тошков цери почти всичко – от женски гинекологични заболявания, през диабет та до проблеми с килограмите и трудно зачеване.


За съжаление на 14 декември докторът почина, като дни преди това се е опитвал да се самолекува от коронавирус, подсилвайки имунната си система с билкови таблетки. Чак когато видял, че лечението няма какъвто и да било резултат, потърсил за консултация личния си лекар. Джипито решило, че ще го лекува дистанционно. За съжаление резултат нямало. Здравословното състояние на лекаря рязко се влошило и той бил приет в столична болница. Колегите му там направили всичко възможно, но уви, приложената комбинация от медикаменти не дала никакъв резултат. За дни лечителят загубил доста килограми, появили се и затруднения при дишането му. Близките му се надявали на чудо, но чудото така и не станало.


Приживе докторът обяснявал, че се е отчаял от затрудненията да лекува пациенти по дебелите книги, които изучавал в Медицинския институт. Поради тази причина се обърнал към природата. След като завършил висшето си образование, се върнал в Чепеларе убеден, че житейската му мисия е да помага на местните. Отваря кабинет и започва прием. Повечето му съграждани били доволни, но имало и такива, които мрънкали, че постигали временно облекчение за болежките си, но не и цялостно решаване на проблема.
Амбициран от тежките им думи, д-р Тошков почнал да търси възрастни родопчани, които пазят спомени от своите предци за билките. Каквото чувал записвал в тетрадка, а после практикувал първо върху себе си, след това върху приятели, които му имали пълно доверие.


Д-р Милко Тошков е обучил в билкарството и по-младия си брат Радослав Тошков. Много от фитокомбинациите са направени на основата на автентични рецепти, които са известни само на д-р Милко Тошков. Някои от тях били на половин век, което ги правело изключително ценни и актуални в днешно време.
„Много ни е мъчно за д-р Тошков. Винаги приемаше родопчани с предимство и се гордееше с родния си край. Не можем да повярваме, че такъв светъл човек си е отишъл от един коварен и модерен вирус. Той пиеше много чай, витамини вземаше – не бива да бъде обвиняван, че се е самолекувал. Доста по-млади хора от него търсеха медицинска помощ от доктори и пак не успяха да се спасят от лапите на коронавируса. Явно медицината е изправена пред ново предизвикателство, което ще се разрешава с години. Надяваме се синът му Милко, кръстен на баща си, да продължи, делото му. Това, че билките не спасиха д-р Тошков, не значи, че не могат да помогнат на друг”, разказват чепеларци, убедени, че съгражданинът им не е имал съпътстващи заболявания, винаги е бил ведър и приветлив човек.


В началото на пандемията – през март, братът на Милко д-р Радослав Тошков изнесе интернет лекция, в която сподели как никога не е предполагал, че ще дойдат времена, в които хората ще ходят с маски и ще стоят на дистанция един от друг.

„Нека признаем, че проблем има. И този проблем е коронавирусът. За да се справим с него ще започнем с витамин С и този витамин може да го вземем от шипката и чушките, но той няма да е достатъчен за лечение. Особено при пушачите, които трябва да приемат над 2 грама от него дневно. Следващият витамин, който ще ни помага е Д, съдържащ се в рибата. Дефицитът от него е поголовен. Препоръчвам около 5000 единици за възрастни. Приемайте и цинк – между 15-60 милиграма, и селен – 100 или 200 микро грама, спирулината също е полезна”, обясняваше Радослав Тошков, изброявайки и хранителните добавки на фирмата, които биха могли да подсилят имунната система на пациентите.


За съжаление дълбоките познания на двамата братя лекари не можаха да помогнат на д-р Милко Тошков. А медици коментират, че ако бе заложил на стандартното лечение, а не на билки и треви, днес можеше да е сред живите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече