Областният управител на Добрич не си мръдна пръста да укрепи залива Болата (Експерти предупреждават за напуквания и по нос Калиакра)

0

Цяла година не стигна на областният управител в Добрич Красимир Кирилов, за да разпореди ремонт и укрепване на съоръженията край красивия залив Болата. Градоначалникът, казват еколози, е приел удобната позиция, че буните, които пазят брега, са част от природен резерват и заради това са забранени всякакви строителни работи.

Разбира се, той се позовава и на писмо на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, че няма нужда от ремонт на буните. При това от министерството през изминалата година кардинално преобръщат позицията си за укрепването на залива. „Точно преди една година поискахме да бъде извършен ремонт на разбитите укрепителни съоръжения на брега на Болата – припомнят си в с. Българево, – но явно не можахме

да извадим от летаргията местните управници.

На никого не му пука, че уникалният плаж е заплашен от унищожение, защото буните са в окаяно състояние и всяка зима претърпяват допълнителни щети от морските бури.”
Самите буни, откакто са поставени преди десетилетия, още в соца от военните, нито се поддържат, нито се ремонтират. При това има голяма опасност, ако те бъдат окончателно разбити, морската вода да залее крайбрежната ивица и да изчезнат защитеният плаж и дюните.
При такъв сценарий има заплаха и за вододайната зона, от която черпят селата Българево, Свети Никола и комплекс „Русалка“. „Достатъчно е само едно заливане от морето – казват запознати – и след това ще трябва да се търсят варианти за пречистване на водите или за осигуряване на алтернативно водоснабдяване на този район. За всички тези опасности обаче и в областната управа, и в регионалното министерство остават слепи и глухи.”
След дългото им мълчание през февруари т.г. местните хора, разпратили по-рано десетки сигнали и до регионалното министерство, и до областната управа, пишат най-накрая и до Министерския съвет. Едва след това подчинените на министър Петя Аврамова се „сещат”, че буните попадат в резерват Калиакра, а след това в резервата „Степи”, и затова са забранени всякакви строителни работи. Нещо повече, нечий чиновнически мозък решава, че понеже съоръженията са направени преди години от човешка ръка, те не били природни местообитания на

редки видове животни или птици.

Никой обаче в регионалното министерство не се замисля, че буните пазят и Болата, който е поставен в топ 10 на най-красивите заливи в света, а също и дюните край него. Областният управител на Добрич Красимир Кирилов, който трябва да се грижи за съхранението на уникалния залив, с две ръце подкрепя подобни изводи, дошли „отгоре”.
Експертите на „Геозащита” обаче през април правят проверка на съоръженията, а покрай тях и на близкия нос Калиакра и излизат с красноречиви изводи. За буните, останали от соца, направо констатират, че са негодни, опасни за ползване и не отговарят на нормите за хидротехнически съоръжения. Те не само са разрушени, но и опасни за движение на хора около и върху тях. Препоръката е да се поставят предупредителни табели и незабавно да се направи ремонт.
Експертите установяват още, че нос Калиакра от източната си страна е силно напукан. Изводът на специалистите е, че е необходимо тези процеси да се наблюдават, за да не се стигне до свлачища и разрушения. Калиакра, уточняват експертите, спира вълнението от север и създава „вълнова сянка, включително до Албена – Слънчев бряг” и е от ключово значение за стабилността в този район.
Въпреки тези изводи на специалистите, от регионалното министерство тотално пренебрегват предложението за незабавен ремонт на съоръженията. Такова е становището, запечатано в писмо до областната управа в Добрич, под което

стои подписът на министър Петя Аврамова.

Странна е подобна позиция, понеже няколко месеца по-рано точно от това ведомство настояват за ремонт на буните. Въпросното писмо обаче става главното оправдание за бездействие от страна на областния управител Красимир Кирилов. Буните са пратени в глуха линия като преди това се водят дълго време и безсмилени дискусии дали те са укрепителни или хидротехнически съоръжения.
След всички тези чисто бюрократични празнословия и разтакавания, морето тази зима може окончателно да разруши бетонните късове, които пазят залива Болата, прогнозират източниците ни. Тогава няма да има нито плаж, нито дюни, а ще се образува езеро. Биоразнообразието на резервата ще бъде унищожено, като виновни за всичко това ще са областният управител и Красимир Кирилов и министър Петя Аврамова. Те спокойно могат да бъдат подведени при такъв вариант и под отговорност за безстопанственост, допълват източниците ни. „Ако се случи всичко това, туризмът на Калиакра приключва и тенденцията за упадъка на този район ще продължи” – е най-мрачна прогноза на местните хора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече