Проф. Близнашки: Радев се държи като паднал от небето, връща ни в 30-те години

0

„Ще наблюдаваме странни начинания. Никой не може да каже отсега дали ще има странни коалиции. Както и да се групират и прегрупират за изборите формациите, хората ще си гласуват традиционно. Може да излъжеш хората за известно време, но не може това да се прави през цялото време. Румен Радев се държи като паднал от небето, връща ни в 30-те години. Беше наивно – някои хора да вярват, че с протест можеш да унищожиш демокрацията в България.“ Това заяви за Bulgaria ON AIR експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

Според него сме една от страните с най-силни авторитарни нагласи, общественото мнение се обработва дълго време. „На европейския континент президентски републики няма. Вместо да се питаме кои са слабите места на нашата демокрация, ние ще водим друг дебат“, посочи още той.

„Не може да има специален прокурор, който да следи работата на главния прокурор. Тук очевидно има други съображения“, каза още Близнашки. И допълни: „Това са маневри с оглед бъдещите коалиции в следващия парламент. Бойко Борисов иска да демонстрира, че е готов на всичко. Това е погрешен начин на поведение. Позициите на България са отслабени след тези протести, не съм изненадан от това поведение. В България няма държавници – да говорят солидно“.

По думите му по тези въпроси трябва да има здрав разум и да се мисли какви задачи има за решаване. „От средите на Инспектората на ВСС трябва да се търсят фигури, ако възникне ситуация, при която има нужда да се търси отговорност на главния прокурор. Това обаче е малко вероятно“, допълни той.
Според него сме изживели една много тежка в политически план година, а следващата няма да е по-добра.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече