Не купувайте зимнина от бидон, крие огромен риск от инфекции! (Туршиите на пазара сеят зараза)

0


Така любимото предястие на трапезата, което замества прясната салата – туршията, може да се окаже опасна за здравето ви, в случай, че я купите от недобросъвестни търговци на пазара. Българинът е традиционалист в това отношение, затова почти никой не се лишава от пикантната добавка към празничната трапеза. Но в случай, че не сте се потрудили да си направите ваша зимнина и купувате консервираните зеленчуци от пазара, бъдете много внимателни, особено сега – в епидемията с коронавирус.  

Напоследък търговците предлагат туршията във всякакви странни опаковки, които дори не са добре затворени –например  в обикновени пластмасови кутии, които всеки може да отвори и дори в бутилки с врътната на две – на три капачка. Затворените в буркани моркови, камби и краставички сеят истинска зараза, ако не са минали през правилна обработка и не са затворени максимално добре.


От Агенцията за безопасност на храните предупреждават, че голяма част от продаваната на пазара туршия е заразена с бактерията ешерихия коли.

Естествено, причина за този неприятен факт е лошата хигиена – както при използваните нечисти и недезинфекцирани съдове, така и ускорената ферментация или пък прекалено дългото изчакване за завършването й. Експертите обясняват, че процесът на ферментация трае най-малко седмица при температура от 10 градуса, а когато зеленчуците са в бидони, може да продължи и няколко седмици. На пазара у нас обаче масово се предлага туршия, ферментирала за 3 дни. Такава туршия лесно се познава, но чак при консумация, ако е затворена в буркан – зеленчуците са разплути, имат лош дъх на канализация, вкусът е неприятен и тя не става за консумация, защото резултатът може да бъде хранително разстройство.
Ако не ни докара здравословен проблем, най-малкото такава туршия няма никакви добри качества, защото при неправилна ферментация липсват полезните бактерии. „В повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като са просто консервирани зеленчуци“, обясняват експертите. Недобросъвестните търговци докарват киселия вкус на зеленчуците с оцет и оцетна киселина, издават запознати със злоупотребата.


Принципно, процесът на ферментация трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци.

Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при специална температура – 10 градуса. Според експертите, в добре  консервираните зеленчуци трябва да има полезните млечно-кисели бактерии. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака крайният процес на ферментация.


Има и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно, при което може да се появяват други бактерии, които обаче са вредни, като ешерихия коли.
Ако все пак купувате туршия от големи съдове, в които продавачът бърка, не купувайте, ако не ползва ръкавици. Принципно зеленчуците от голям бидон не са препоръчителни за пазаруване. Не е рядкост на пазара да  се предлага и туршия с плесен – това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тази зимна салата е по-добре да се изхвърли. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече