Венелин Петков крещял и обиждал журналистите в Би Ти Ви (Подчинените му празнуват уволнението на шефа)

0

Истински празник е предизвикала в Би Ти Ви вестта за уволнението на доскорошния шеф на новините Венелин Петков, научи „Уикенд”. Дни наред служителите в телевизията не могат да се нарадват, че вече ще работят с нов директор. Откакто бил издигнат на високия пост, бившият новинар започнал да се държи толкова грубо и арогантно в подчинените си, че всички тайно се молели да напусне или да го уволнят. Сега празнуват, че най-накрая са получили отговор на молитвите си и то точно по Коледа, когато стават чудеса.

Съобщението, че Венелин Петков вече няма да коли и беси в новините и актуалните предавания на Би Ти Ви, било прието като най-големия коледен подарък дни преди Рождество, подшушнаха пред „Уикенд” хора от телевизията. От години да се работи там било изключително трудно и потискащо именно заради избухливия характер на иначе симпатичния на вид бивш новинар. Докато работел като водещ, репортер и продуцент, той изглеждал любезен и приятен човек. Когато обаче станал директор „Новини, актуални предавания и спорт”, поведението му коренно се преобразило.
Хрисимият и сърдечен до вчера Петков изведнъж се превърнал в крайно раздразнителен, нервен и избухлив началник, с него било почти невъзможно да се разговаря. Без видима причина той започвал да крещи на подчинените си, държал се арогантно с тях и дори си позволявал лични обиди и нападки, което е недопустимо в компания с претенции за професионализъм, каквито има в Би Ти Ви. В нюзрума редовно имало разплакани репортерки, които той си позволявал да обижда просто защото са попаднали пред очите му, когато не е в настроение. „Вместо да обясни спокойно от какво не е доволен и да даде насоки за работа, той вечно крещеше и заплашваше с глоби и уволнения. Държеше се като сатрап”, твърдят препатили.


Сравнително наскоро Венелин бил на крачка от съдебно дело заради арогантното си поведение. Една от стажант-репортерките сериозно се била заканила да си търси правата в съда, защото Петков си позволил лични обиди срещу нея. Момичето решило да го подведе под отговорност за тормоз на работното място. Когато разбрал за тези намерения, Венелин намерил сили и достойнство да се извини и да признае, че не е бил прав. Оправданието му било, че не е добре с нервите и от месеци взима антидепресанти. След тази случка той се опитал да се държи нормално. Но резултат от тези опити имало само в рамките на около седмица. После тормозът се завърнал със същата сила, както преди.


Още по-лошо станало, когато Венелин спрял да пази в тайна връзката си със спортната журналистка Николета Маданска, от която към днешна дата има дете. Когато отношенията им станали официални, и тя като него започнала да се разпорежда, само че в спортната редакция. Позволявала си същия тон и арогантно поведение като неговите спрямо много по-доказани от нея професионалисти.


Журналистът бил в открита война и с водещата Виктория Петрова. Той си позволявал да обсъжда публично отношенията й с министъра на спорта Красен Кралев и да пуска язвителни реплики към говорителката, наричайки я „госпожа министершата”. Съветвал останалите журналисти и репортери в медиата да внимават какво говорят в нейно присъствие, защото „докладва всичко на приятеля си и на Бойко Борисов”. Нещо повече – Петков правел всичко възможно да я уволни, въпреки че Виктория е сред любимките на зрителите, а емисиите, които води, са с най-висок рейтинг.


В резултат на всичко това в Би Ти Ви е много трудно да се намери човек, който съжалява, че вече няма да работи с Венелин Петков, въпреки че никой не отрича неговия интелект, работоспособност и професионализъм. Бившите му колеги от БНТ пък, откъдето преди 20 години тръгва кариерата на журналиста, до ден днешен не могат да се начудят какво може да му се е случило, за да го превърне в чудовището, от което всички се страхуват. В националната телевизията го помнят като възпитан и любезен човек, който никога и на никого не е повишавал тон. Явно обаче тежките отговорности са изострили нервите му и са го променили.


Припомняме, че от Би Ти Ви съобщиха за уволнението на Венелин Петков миналия понеделник, 21 декември. Решението бе на новия изпълнителен директор Мартин Швехлак, който смени на поста Флориан Скала. На мястото на Петков в мениджърския екип на телевизията бе назначен водещият на сутрешния блок – Антон Хекимян. Поне за момента той няма врагове в нюзрума. „Всичките му колеги го обичат и много се радват на повишението му! Той е не по-малко трудолюбив и способен от Венелин, но е много по-спокоен и усмихнат”, твърдят служители в телевизията.

След освобождението си Венелин си позволи два публични коментара на личната си страница във Фейсбук. В денят, в който бе разпространена новината, написа: „Зимата идва. После са изборите. Весела Коледа”. Ден по-късно показа снимка на корицата на трудовата си книжка, придружена с коментар: „19 години, 9 месеца и 24 дни плюс 6 месеца казарма. Довиждане”. Пред в. „Капитал” пък изтъква, че имало натиск към предишния началник на Би Ти Ви да го уволнят, но Флориан Скала не се поддал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече