Съдът отказва да регистрира партията на беглеца Божков

0

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков учреди партията си „Гражданска платформа Българско лято“ онлайн. Така посочват представителите на организацията в прессъобщение. За председател на формацията е избран 36–годишният Борис Соколов, който допреди три години бе маркетингов директор на „Еврофутбол“. Сега предстои внасяне на документите в съда и регистрация на партията.

Шансовете това да се случи обаче не са много големи, заявиха пред „Антени“ юристи. В закона няма понятие „онлайн–конференция“ и това ще даде повод на съда да отхвърли регистрацията. Досега не е имало случай в историята на България политическа сила да се създава онлайн. Дори Цветан Цветанов създаде своите „Републиканци за България“ присъствено, въпреки ограниченията заради коронавируса. Според хората на Божков 900-те участници във виртуалното събрание ще потвърдят с нотариална заверка гласуваните решения, но и това едва ли ще помогне, смятат юристи. Причината е, че освен името на Борис Соколов като лидер не са посочени други членове и активисти.

Васил Божков избяга в Дубай през февруари миналата година, няколко дни преди да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата. До момента те са 18, сред които и такива за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за убийства и изнасилвания. На няколко пъти в последните месеци представители на съдебната и изпълнителната власт намекваха, че той отчасти стои зад протестите с искания за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които започнаха през изминалото лято.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече