СДС срещу президента: Радев иска дата за изборите, изгодна на партии и организации, свързани с протестите

0

Нерешителната позиция на Радев е липса на държавническо поведение, посочват в позиция от СДС

„Във връзка с нерешителната позиция на президента Румен Радев, относно датата на парламентарните избори, и с цялото ни уважение към институцията Президент на Република България, заявяваме, че Румен Радев показва липса на държавническо поведение с постоянното колебание и промяна на мнението си относно датата на изборите”. Това заявяват от СДС в позиция, изпратена до медиите.

Според партията Радев се стреми да избере дата в угода на партии и организации, свързани с протестите, за да имат повече време за структуриране и агитация.

„Твърдеше, че всеки ден управление на ГЕРБ е пагубен за България и настояваше за незабавна оставка, а сега отдалечава датата. Това показва, че целта му е била да управлява в своя полза и изгода, чрез служебно правителство. Деградирането на президентската институция достигна своята кулминация с нежеланието му близо година да свика КСНС за коронакризата, където да се изработи консенсусна национална политика, а не да се използва тежката ситуация за политически дивиденти и подриване на авторитета на отделни държавни институции”, посочват от СДС.

Припомнят, че България е парламентарна, а не президентска република и, че би било добре Радев да спази традицията на предшествениците си и да потърси мнението и на политическите сили.

„Радев се опитва да използва здравни аргументи, които не могат да бъдат категорични. Какви гаранции има, че през април пандемията ще бъде с по-малка сила, отколкото на 28-ми март“, пипат от СДС.

„Като оставаме с уважение към президентската институция и конституционното право на президента да определя датата на изборите смятаме, че той е длъжен да прави това максимално аргументирано и прозрачно. Поведението, което демонстрира досега, е безотговорно и недостойно за поста, който заема, и генералския му чин. Ние категорично заявяваме, че следващият президент не трябва да бъде случайна, конюнктурна фигура, а изграден държавник, за когото интересът на България да е над неговия собствен”, пише още в позицията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече