Доц. Ангел Кунчев: Мангъров и Чорбанов разделят обществото

0

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев критикува твърдението на доц. Чорбанов, че не е нужно ваксинираните да се пазят и да спазват наложените мерки. „Не искам да влизам в спор с доц. Чорбанов, но заради хора като него и доц. Мангъров хората не знаят на кого да вярват и има разделение в обществото“, каза той в ефира на bTV.

Доц. Кунчев е категоричен, че ваксинираните хора трябва да продължават да се пазят, за тях рискът намалявал, но все още нямало доказателства, че след първата доза получават високо ниво на имунитет. „Вероятно няма да карат тежко заболяването, но идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите не гарантират, че само с поставянето на една доза това ще осигури имунитет“, добави той.

Очакват 4.5 млн. дози от ваксините. „Много е динамично развитието на нещата. Имаме 6 договора за ваксини, но водим преговори за седма. Поръчали сме най-много от ваксината, която е най-класическа. Тя доста прилична на руската. Това беше ваксината, която се очакваше първа да излезе“, добави той. Специалистът коментира и продължителността на имунитета след поставената ваксина. Доц. Кунчев смята, че няма да е краткосрочен. „Много вероятно е към средата на годината да има достатъчно данни и изследвания, за да знаем колко ще е продължителен имунитетът след ваксиниране. Всеки гражданин, който е имунизиран, иска да знае колко време ще е предпазен и дали ще се налага всеки сезон да си прави ваксина. И за мен това е най важният въпрос. Нека да видим данните. Започнахме организация с почти всички лаборатории в страната – а именно нажлюдение върху всички ваксини, които излизат. Ще изследваме хората в рамките на 2 години за клетъчния и за антителния имунитет, за да сме сигурни“, посочи Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обяви, че се увеличава броят на желаещите лекари да се ваксинират. А когато обхванат по-голямата част от здравната система, ще започне ваксинацията на учители и други. „Видя се вече на база на 30 млн. направени ваксини в света, че процесът е безопасен и има все повече желаещи“, поясни той.

„Абсолютно невъзможно е да правим сигурни прогнози за развитието на пандемията. Не можем да гарантираме дали няма да има поредна вълна. Заради това не мога да кажа кога е редно да се направят изборите. Напълно е възможно ако има удължаване на изборния ден, хората под карантина да могат да гласуват по-късно. Отиването в мола е по-опасно, отколкото гласуването“, категоричен е той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече