Плевнелиев сече наред: Радев, Слави и Мая са популисти

0

Битката и в България ще бъде между демократи и популисти. Година на тежко политическо противопоставяне очаква президентът 2012 – 2107 Росен Плевнелиев.

В студиото на Би Ти Ви безславно отишъл в историята бивш държавен глава направи аналогия между случващото се в САЩ и това, което предстои в България след опити за дестабилизаране на политическия процес.

Плевнелиев призова в следващата година, в която ни предстоят два пъти да ходим до урните за редовни избори, да избираме хора, които подсилват институциите, а не популисти, които се заиграват с кризите, но не знаят как да решат проблемите в дългосрочен план. Ако изберем популисти, ще стигнем до същата ситуация като в САЩ, предупреди той.

    Има такива тенденции, а като популисти Плевнелиев открои Мая Манолова, Слави Трифонов и Костя Копейкин (бел.ред. прякор на Костадин Костадинов, ПП „Възраждане“). Те ще решат съдбата на Радев за втори мандат, заяви Плевнелиев и обясни, че всъщност всички президенти на България са избирани с гласовете на ДПС.

Популистите в България са изключително внимателно отгледани от БСП и ДПС, посочи Плевнелиев, като към тях причисли като тенденция и настоящия президент Румен Радев.

Като отлика обаче Плевнелиев открои, че Радев е и първият, който няма да влезе в конфликт с вицепрезидента си, а това е защото: „Госпожа Илияна Йотова държи ключа към политическото му бъдеще и подкрепата на БСП. Без подкрепата на голямата политическа партия Радев няма как да има втори мандат.“

    Като цяло Росен Плевнелиев вижда в консултациите при държавния глава Румен Радев в последните дни един нормален процес, който обаче е изключително закъснял, тъй като в продължение на четири години президентството е останало затворено, а е едва сега отваря вратите си за такива консултации.

Това са първите такива, които Румен Радев прави за мандата си. Плевнелиев даде като пример своя мандат, в който ежегодно е имало месец на политически консултации, а вратите на президентството са останали отворени дори и за Волен Сидеров с всичките му изпълнения. Затова и в момента Плевнелиев вижда в консултациите по-скоро дестабилизиране на политическия процес у нас.

По отношение на напрежението покрай точната дата за парламентарните избори, Росен Плевнелиев посочи, че след първото споменаване на датата от Радев още миналата година, не той, а председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов е дал крачка назад.

    Също така Плевнелиев разкритикува острия тон на Румен Радев и израза му „мутри вън“ и то в момента, че именно тези, които създадоха мутрите – агентите на Държавна сигурност – са част от политическия кабинет на Радев.

Тонът на Румен Радев показвал желание за мъст и поредно разгаряне на „деструктивната генералска битка“. Фиксирането – 28 март, макар и неофициално с указ – е груба грешка и гаф на държавния глава, отсече Плевнелиев.

Личната позиция на Росен Плевнелиев е, че датата на парламентарните избори би било по-добре да се отложи за април към май месец и с оглед непредсказуемата ситуация с епидемията и новия щам на вируса, а и за да може машините за гласуване със сигурност да дойдат. Топлото време и машините за гласуване са аргументи за по-късно дата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече