Ген. Мутафчийски: Отказах номинацията за „Мъж на годината“, защото съм лекар. Политик няма да ставам

0

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта до не повече от 50% заболеваемостта.

Това заяви в „Денят започва“ на БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболеваемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души“, уточни ген. Мутафчийски.

„До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от „Астра Зенека“ би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер“, където са минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. „Moderna” горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите“, обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група.

„Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%“, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

Ситуацията е цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

Справяме се много добре с COVID-пандемията, каза проф. Мутафчийски, като подчерта, че успехът в други европейски страни не е такъв, защото не са спрени децата от училище. По думите му, именно това е помогнало за намаляване на заболеваемостта в страната.

Мутафчийски обясни, че независимо, че децата не боледуват от COVID-19, те са заразоносители.

У нас изобщо у нас не се коментира да има пълно затваряне, защото частичното затваряне на ученици, молове, ресторанти и нощни заведения е показало успех.

Началникът на Военномедицинска академия отговори и на няколко лични въпроса.

Като генерал или като лекар смятате, че овладяхте ситуацията? „Като лекар, разбира се. Образованието ми е медицинско, по-късно съм имал курсове и практики като военен.“

Защо отказахте номинацията за „Мъж на годината“? „Точно затова, че съм лекар. Една такава номинация е израз за оценка за професионализъм и качества, проявени в дадена ситуация през годината. Само че лекарският труд е колективен труд. Той не може да бъде в едно лице. Тази година, която отмина, а и сегашната, е под егидата на лекарите, сестрите, санитарите, доброволците, които се включиха в борбата с коронавируса. Дори за избора на „Лекар на годината“ трябваше да бъде един събирателен образ – на медиците, които се бориха с ковид епидемията. Както и в деня на спасението – 15 август, бе под егидата на загиналите ни колеги.“

Ген.Мутафчийски категорично заяви, че не вижда бъдещето си в политиката, а единствено и само като лекар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече