Ген. Борислав Сертов махнат, за да стане военно аташе в Москва

0


Шефът на „Военна полиция” ген. Борислав Сертов напуска високия си пост. Това съобщи пресцентърът на правителството, без обаче да даде подробности защо бригадният генерал се разделя с позицията. Такива недомлъвки обикновено поражда всевъзможни слухове.

Отлично запознати обаче обясниха пред „Уикенд”, че ген. Сертов, който няма никаква роднинска връзка с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, заминава военно аташе в Москва. Сега горещият въпрос е кой ще оглави Военната полиция и ще разследва далаверите в Министерство на отбраната. Службата има огромни права, включително и да използва СРС-та.
Борислав Сертов е назначен за началник от министър Ангел Найденов по времето на кабинета Орешарски. Преди това е зам.-директор на службата. Запомни се и

един доста любопитен скандал

около него, свързан с подслушване на кабинета му. За тази афера беше арестуван шефът на сектор „Вътрешна сигурност” във Военна полиция –  майор Красен Фенеров. Той монтирал подслушвателно устройство – „миниатюрен приемник – система за скрито придобиване аудио-видео информация в кабинета на Сертов, който по онова време е зам.-шеф на службата. По твърдения на ДАНС с него го слушал незаконно половин година.
След това при обиск в дома на Фенеров бяха намерени от дансаджии и военните прокурори 10 пушки и боеприпаси.
По-късно излезе информация, че подслушването било наредено тихо-мълком от някакъв мистериозен военен шеф. Накрая Красен Фенеров се сдоби с условна присъда, но защото държал в дома си различни взривни вещества – тротил, боеприпаси, димна шашка. За подслушването и незаконните СРС-та заедно с Фенеров подсъдим стана и бившият директор на Военната полиция бригаден генерал Милко Чулев. Любопитно е, че след време ген. Чулев не само, че е оправдан по всички обвинения, но той осъди

прокуратурата да му плати 30 хил. лева

обезщетение за въпросното разследване и съдебното дело след това, завършило с неговото оправдаване. Според слуховете имало вероятност той да стане военен министър и затова бил спретнат измисленият, както се оказва накрая, скандал с подслушването. В крайна сметка генералът не става министър, а се оттегля. Не става ясно и кой е направил интригата.
Фенеров също е оправдан по делото за подслушването. Още докато тече процесът обаче той става шеф в общинската фирма „Паркиране и мобилност”. Подчинените му веднага започват да негодуват срещу новия началник. Служителите правят сайт в интернет, в който вадят факти и документи срещу порядките във фирмата, които приличали на казармени. Анонимните автори сипят огън и жупел срещу Фенеров и цялата плеяда пенсионирани военни, назначени в „Паркиране и мобилност”. Освен това заливат с жалби и кметицата Фандъкова. Подчинените му се оплакват, че ги следи и подслушва. Твърдят също, че се  държи с тях фелдфебелски, арогантно и със заплахи. Друг е въпросът дали нещата стоят точно така или това е продължение на интригата с подслушването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече