Корнелия Нинова лъсна във фирма с олигарх! Желю Ганчев, който кара „Ролс Ройс” за 1 млн. лв., е новия спонсор на левицата

0

За 4 години начело на БСП Корнелия Нинова успя да внуши на публиката, че неудобните за нея социалисти са обвързани с бизнес интереси, но самата тя неведнъж се е занимавала с бизнес. Освен аферата „Техноимпекс”, заради която десетки работници са останали без осигуровки, малко известен факт е, че през 2008 г. сегашната лидерка на социалистите създава фирма „Финансови технологии” ЕООД.

Любопитен факт е, че адресът, на който е регистрирана компанията – „Войводини могили” №48 в София е същият, на който са регистрирани и две трети от фирмите на един от големите български бизнесмени и семеен приятел на Нинова. Става дума за милионера Желю Ганчев, който може и да е непознат на по-широката публика, но е щлючова фигура в родната индустрия, а състоянието му се оценява на десетки милиони. Ганчев натрупва състоянието си още в първите години на демокрацията като вносител, а после и производител на бебешки пюрета, детски храни и натурални сокове.
През 2009 г.

Корнелия Нинова решава да излезе от фирмата „Финансови технологии” и прехвърля дружеството на съпруга си Димитър Нинов.

През 2017 г. пък, когато Нинова оглавява БСП, семейния съвет решава, че и съпруга не би следвало да е собственик на фирма. Така Димитър Нинов от своя страна продава компанията на бизнесмена, приютил семейството на същия адрес, Желю Ганчев.
Ганчев е известен като един от малкото българи, возещи се в лъскав „Ролс Ройс”, чиято цена приближава 1 милион лева. Бизнесменът е един от най-големите родни производители на детски пюрета и сокове, което обяснява постоянното предлагане от страна на БСП на мерки, които задължават големите хранителни вериги да изкупуват български стоки. Политика за народа или за семейните приятелства, питат се политическите опоненти на Нинова?

През последните години Ганчев нашумя и с покупката на 42% от „ПВБ пауър България”, притежаваща редица ВЕЦ-ове. Той оперира цели 5 системи на Искър. Същите централи създават екологични проблеми, за което има десетки сигнали на граждани. Това не е единственият приближен до БСП, който има ВЕЦ-ове. С водно електрически централи се занимават и други „червени” политици като Кирил Добрев и Петър Курумбашев, а според запознати и самата Нинова имава участие във водни електроцентрали, но с подставени лица.


Всъщност, според сайта Lupa.bg, щедрото семейство на изхвърления „на подпис“ доскорошен висш социалист Георги Гергов, което не спираше десетилетия да дарява десетки хиляди левове за касата на БСП, ще бъде сменено именно от шефа на бебешките пюрета.

Слуховете носят, че той може да се озове на върха на партийната стълбица като кандидат за депутат от левицата за следващите парламентарни избори.


Още преди 3 години, когато скъпото возило на Желю Ганчев обиколи социалните мрежи и медиите със снимка как колата е „заскобена“ от служители на Центъра за градска мобилност на паркинга край старата сграда на Народното събрание, се разбра, че бизнесменът е бил в парламента, за да се среща именно с висши червени партийци, сред които е и Корнелия.


Милионерът Ганчев е известен и като „цъфнал“ в една от големите разработки на службите през 2004 г., когато от оперативните данни на тогавашната НСБОП той лъсва в схема за натиск на Темида в лицето на вече покойния шеф на ВКС по това време Иван Григоров.

През 2006 г. станаха ясни подробностите от разработката на НСБОП и МВР 2 години по-рано (тогава главен секретар е премиерът Бойко Борисов) за корупция по високите етажи на съдебната система и бе подаден сигнал срещу Григоров, изпратен на тогавашния главен прокурор Никола Филчев от МВР шефа Георги Петканов. Оказва се, че Желю Ганчев е пращал свои хора, които да се свързват с разследвани по казуса лица от криминалния контингент, които пък, от своя страна, да ходатайстват в негова полза за определени решения на съда. „На 10 февруари 2004 г. Радослав Волов е бил потърсен от Тодор Стоянов, който му съобщил номер на гражданско дело 1674/2003 г. на Апелативен съд с молба да предаде на Григоров да се ходатайства за фирма АСКОН АД в полза на Желю Ганчев, като подчертава, че става дума за 237 000 лева. Същия ден Волов предал номера на делото на Иван Григоров“, пише в разработката на службите през 2004 г.


Справка в съдебните регистри сочи, че повече от 20 години хранителният магнат води дела срещу страната за придобита от него бивша национална фирма (отпреди промените – б.р.), чиито пасиви отказва да плати. Става въпрос за кредити. Казусът стига и до Европейския съд по правата на човека и среща разрешаване там, като съдът в Страсбург приема доводите му, но не го обезщетява.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече