Дългия и „Демократична България“ си вкараха забележителен автогол

0

Слави Трифонов и коалицията „Демократична България“ си вкараха забележителен автогол вчера, след като отказаха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за общи действия, с които да се гарантира честността на изборите за парламент през април.

Шоуменът го направи в типичния си стил – брутален, високомерен, нахален. Донякъде е разбираемо защо хората около Христо Иванов дори не искат да споменават думата „коалиция“. През 2014 година една такава коалиция ги изхвърли от властта с малко, но завинаги. Странно е обаче защо „Има такава държава“ реагира твърде инфантилно на предложението на Нинова. Какво предлага лидерът на БСП? Тя ще осигури ресурс от наблюдатели на изборите, които да внимават управляващите да не правят шашми в изборните бюра. А те го могат и изобщо не се притесняват да ги използват. Ресурс, който нито една извънпарламентарна опозиционна партия няма. Не е тайна, че и Слави Трифонов, и „Да, България“ трескаво търсят хора за наблюдатели.

Преди няколко дни една известна журналистка разкри как са й звъняли в 7 сутринта от офиса на „Демократична България“ да я питат дали иска да е наблюдател. Всички търсят, ама няма. А на „Позитано“ ги имат – готови, научени. Ясно е, че партиите извън Народното събрание не искат да се обвързват по никакъв начин с „червените“. И за това си има ясни причини, които се крият най-вече в миналото на БСП. Но тук никой не говори за коалиция, а за общи наблюдатели дали изборите са нормални и честни, за запазване на демократичните методи за правене на политика.

Всъщност отказът на водещите политици на опозицията на т.нар. „статукво“ само потвърждава нещо, което се знае от години – противниците на управляващите просто не са способни на обединение, на общи действия. Не са способни да създадат общ план, с който да изхвърлят от властта ГЕРБ. Което пък доказва думите на един депутат от управляващата партия: „С такава опозиция Бойко може да е спокоен“.

Добри Емилов, Антени

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече