Защо Радев избра 4 април за изборите – любимата дата на Тодор Живков

0

Изборите ще са „съдбовни“ и на 4 април, обяви президентът миналата седмица. Датата далеч не е идеална, но, естествено, по Конституция Румен Радев има пълното право да посочи кога да се гласува по своя преценка. Изборите ще съвпаднат с католическия Великден, което нанася удар по католическата общност в България, а и по част от наши сънародници зад граница, които могат да се окажат възпрепятствани да пуснат бюлетини. По това време е и пролетната ваканция на децата – хубаво време за семейни пътувания и не толкова хубаво за разходки до урните.

Президентът обаче напълно коректно изтъква „съдбовността“ на датата. Не е и за пренебрегване нейната противоречивост… 4 април е най-любимият ден на Тодор Живков. Той самият никога не е крил, че денят е съдбовен за него лично. Първо – на тази дата Живков става партизанин. И второ – на 4 април 1981 г. е избран за генерален секретар на ЦК на БКП, след като дотогава е бил „само“ първи секретар. Новата позиция обаче го издига в ранг и го приравнява с Брежнев. Датата е и символ на залеза на БКП – през 1990 г. печатният орган на партията вестник „Работническо дело“ окончателно се преименува и става вестник „Дума“.

В българската политика 4 април 2000 г. остава и като деня, в който Симеон II пристига в страната и обявява, че ще остане. Датата е черна годишнина от трагедията в река Лим, при която през 2004 г. изгубихме 12 български деца. В световен план 4 април е денят, когато е създадена НАТО – това става през 1949 г. с подписването на договор между 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада. През 1991 г. пък е основан Атлантическият клуб за България по инициатива на депутата от СДС Соломон Паси, който става негов председател. Така в България на 4 април се отбелязва Денят на атлантическата солидарност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече