Николай Младенов: Нямам предложение за премиер. Ако получа, ще откажа!

0

Николай Младенов няма да бъде следващият премиер на България. Към него не е отправено подобно предложение, но дори да го получи той ще откаже, пише „Галерия“, позовавайки се на свои източници близки до дипломата от ООН.  

Името на бившия външен министър от първото правителство на Бойко Борисов – Николай Младенов стана едно от най-популярните имена у нас неочаквано, след като от 8 години той отсъстваше напълно от българския политически живот. Спекулации в различни издания определиха дипломата като човека, който ще замени Борисов като премиер.

Хипотезите плъзнаха след статия за него  „Ню Йорк таймс“,  който го определи като човека който е запазил надеждата за мир в Близкия изток.

След мандата си в първия кабинет на Борисов през 2013 година той първоначално беше на ООН в Ирак, а от 2015 година е специален координатор за близкоизточния мирен процес на генералния секретар на Организацията.  

Спекулациите, че Младенов ще е следващият премиер отново идват от публикация в „Ню Йорк таймс“ където бе посочено, че  48-годишният Младенов се завръща в България и то след като отказва да поеме предложения му от генералния секретар на ООН пост в Либия.

Интригата стана още по-заплетена, тъй като изданието уточни, че Николай Младенов трябва да се бори със сериозен здравословен проблем.

В интерес на истината Младенов не е човек, който е оставил трайни дири в българския политически живот. Преди да стане министър, той е заместник-председател и говорител на СДС, а след това депутат В 39-ия парламент и евродепутат. След дълго отсъствие напомни за себе си през лятото на миналата година когато усилено се говореше за смени по върховете на властта.

В премерените си интервюта заяви, че в обществения живот трябва да бъде възстановена спокойната среда. Заговори за рестарт на политическата система, който обаче да се основава на спокоен диалог.  Това също накара редица анализатори да предположат, че Младенов е подходящ за нов премиер.

Това е възможно, особено ако Борисов ще се кандидатира за президент през есента.

Този аргумент едва ли би бил решаващ за бъдещата му политическа кариера в България, но според източници на „Галерия“ Николай Младенов категорично няма да бъде сред имената спрягани за евентуални заместници на Бойко Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече