Атанас Атанасов искал да скрие досието на Каракачанов като агент „Иван“ от ДС

0

Тъмносиният генерал Атанас Атанасов, който тези дни взриви България с изявлението си за евентуално коалиране на „Демократична България” с БСП, се опитал да скрие досието на Красимир Каракачанов като агент „Иван” на Шесто управление на ДС.

Ген. Атанасов

Това става по времето, когато Методи Андреев е председател на Комисията по досиетата, казват запознати с историята. Молбата е мотивирана с политическите ангажименти на Каракачанов като шеф на ВМРО. „Един вид наше момче е, да му помогнем, за да не злословят сърбите срещу него!” – допълват източниците ни.
Атанасов и Каракачанов били познати от години покрай родителите си. Дончо, бащата на шефа на ВМРО, също е информатор, а после се издига до агент на ДС. По същото време той е и голяма клечка в БЗНС в Русе. В дунавския град обаче избухва скандал, свързан с

продажба на апартаменти по втория начин.

След това шефът на БКП-то е отпратен посланик в Букурещ, а Дончо Каракачанов заминава в Разград. Там се сприятелява с бащата на ген. Атанасов, а покрай родителите стават приятели и синовете.
Бивши ченгета пък си припомниха, че в младостта си тъмносиният днес генерал е кандидатствал за член на БКП. До промените през 1989 г. обаче така и не е приет, понеже специално в онези времена имало повеля в червената партия да се дава път на работници и селяни. Той самият вече бил юрист.
Подвизавал се първо като съдия-стажант в Окръжния съд в Русе, а след това като прокурор в Разград. Това са годините на Възродителния процес, но не е известно Атанасов да е гъкнал срещу него тогава.
Преди да стане юрист, Атанасов е локомотивен машинист. Влиза в университета чрез рабфак, казват източниците ни, подобно на Цецка Цачева. След промените през 1992 г. Атанас Атанасов е издигнат набързо за шеф на дирекцията на МВР в Разград. За това ударил едно рамо Йордан Соколов, по това време министър на вътрешните работи. Връзката с влиятелния господин прави Анелия, първата съпруга на Атанасов. Тя е сред основателите на СДС в Разград и била

близка до адвокатската кантора на Соколов.

Отново с мощната подкрепа на Йордан Соколов юристът от Разград става шеф на Националната служба за сигурност и получава пагоните на генерал през 1997 г.
Любопитно е, че по това време службата изгражда контакти с известните контрабандисти Константин Димитров -Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора, и двамата по-късно разстреляни. В Хасково са спипани няколко камиона с контрабандна стока на техния основен конкурент Николай Николов-Паскала и той е принуден да направи път на новите играчи. По подобни схеми са овладени контрабандни канали и на другите ГКПП-та.
Докато Йордан Соколов бута напред кариерата на Атанас Атанасов, за неговия приятел Красимир Каракачанов пък лобира Евдокия Манева, казват запознати. По техни спомени тя много настоявала пред Иван Костов да включи Каракачанов и неговото ВМРО в СДС, тогава все още дясна коалиция.
Когато Евдокия Манева става министър на екологията, Нено Димов е главен секретар на ведомството.
В третия кабинет на Бойко Борисов той оглави същото министерство. Този път обаче Нено Димов беше изтласкан нагоре от квотата на ВМРО. Нено Димов е първият арестуван действащ министър в историята на България след 1989 г.
Присъствието на компрометирана фигура като ген. Атанас Атансов в „Демократична България” поставя под силна въпросителна доброто представяне на партията на предстоящите избори. Това било ясно осъзнавано от другия силен в коалицията – лидерът на „Да, България” Христо Иванов. Атанасов обаче нямало как да бъде отстранен, тъй като според слуховете имал сериозен здравословен проблем и никой не искал да се нагърба с искането за оставката му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече