Корнелия пробива коалицията на Мая Манолова! Левите се цакат с досието на Първанов от ДС

0

Мистериозната липсваща част от досието в ДС на президента Георги Първанов може да се окаже ключът за сглобяване на коалиция след изборите начело с БСП, твърди източник на „Уикенд”. Още през 2004 г. Иван Костов заяви, че от папката на Гоце – агентурния псевдоним на президента Първанов, липсват 35 страници. И до днес тяхната съдба тъне в догатки.

Според бивши кадри на разузнаването прелюбопитните документи са създадени от 6-то управление на ДС. Шестаците проучвали Първанов много детайлно, а днес резултатът от работата им отлежава като старо вино в архива на „Позитано” 20.
В опит да бъдат осигурени заветните 121 гласа, лидерката Корнелия Нинова може да направи неочакван ход, да използва нестандартни средства, включително и въпросните документи, подозират леви политици.
Тези дни ген. Атанас Атанасов обяви, че тъмносините не изключват колаборация със социалистите, при съставянето на следващо правителство. Сметки на социолози обаче показват, че гласовете на червените и „Демократична България” няма да са достатъчни за съставяне на мнозинство. Затова им трябва още един съюзник. Кой обаче може да е той?


От партията на Слави Трифонов вече обявиха, че няма да се съюзяват с БСП. Остава коалицията около Мая Манолова като единствен вариант. В нея за момента, освен „Отровното трио” и Татяна Дончева, е и АБВ на Първанов, официално ръководено от близкия му съратник Румен Петков-Запалката. Тази сбирщайн група обаче има разнопосочни интереси и лицата в нея са показали, че през годините срещу определени облаги лесно обръщат палачинката.


Мая Манолова едва ли ще предаде БСП, още повече че бившите й съпартийци са наясно с всички детайли от нейното бурно житие-битие. Твърди се, че е намерена цаката и на АБВ, основано от Първанов, са агентурен псевдоним в ДС – Гоце. Според запознати лоялността на президента и бутиковата му партийка ще бъде гарантирана с опазването на неговата голяма тайна – онези липсващи 35 страници. Официално тяхната съдба е неизвестна. Познавачи обаче разкриват, че този сакрален документ се намирт на „Позитано” 20. „Изчезналите” страници от досието „Гоце” са част от архива на БКП и след преименуването й стават притежание на БСП.
Редом с докладите на Тодор Живков и материалите от конгресите и пленумите на партията, сред папките са и кадровите досиета на научните сътрудници в Института по история на БКП. Сред тях е бил и Георги Първанов. За да постъпи на работа в този институт, който дава достъп до секретни материали, той е трябвало да бъде щателно проучен от ДС. Затова Георги Първанов има, освен официалното досие като „Гоце”, и второ, изготвено от служители на 6-то управление на ДС в средата на 80-те години. Според бивши ченгета проучването е било изключително подробно.


„Разговаряше се с комшии дали не води разпуснат живот – пиене, жени, зависимости, търсеха се справки от ЕСГРАОН-а. Правеха се проверки в архивите на ДС дали лицето не извършва вражеска дейност, в милицията пък се проучваше дали няма криминални прояви. Чак след това се пишеше справка, в която се описваше всичко. Обичайно за всеки се намираше по нещо, с което да бъде държан желязно под контрол”, твърди източник на „Уикенд” от разузнаването.
В момента достъпът до кадровата справка на Първанов в архива на БСП е възможен само след изричното и лично разрешение на председателката Корнелия Нинова. „Ако Гоце много й се бърка, току-виж излезли на бял свят онези 35 страници, за които още преди години се беше загрижил Иван Костов”- подсмихват се соцактивисти.
А че тези страници са много интересни, няма съмнение. На базата на това проучване, според запознати кадри на бившите служби, Първанов чак след това е вербуван и като агент на ДС. Конспирацията по неговото привличане става в ханчето „Черния кос”, което в онези години се слави със своята шкембе чорба. Самият Първанов твърди, че от него няма „нито ред, нито знак” в тайните служби, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече