Ген. Мутафчийски: Ваксината работи, пълен съм с антитела!

0

Миналия понеделник ми беше направена реваксинация. Аз се включих в доброволно проучване на ВМА, как въздействат ваксините, дали работят. Между първата и втората ваксини се взема 3 пъти кръв. На 10-ия ден нямах антитела, след второто убождане се оказа, че имам много добър имунитет – около 70% антитела. Ваксината работи. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред БТВ.

„Очакват се много сериозни количества, Модерна всеки месец трябва да доставя по 200 000, а Пфайзер трябва да доставят за България около 4 млн.ваксини. Руската ваксина е на векторна основа, използван е човешки аденовирус – нямаме кратка характеристика за нея, до колкото се знае, подобна е на Астра Зенека“, обясни ген.Мутафчийски. „Ако ние вземем всички ваксини ни се полагат, ще разполагаме с около 12 млн.ваксини до края на 2021г.“, каза още той.

Имахме колеги, които избраха Модерна, причината за това е личен избор, обясни още Мутафчийски.

Новия щам на коронавирус се покрива от ваксините, това е твърдение на производителите, разясни още професорът.

    „Заведенията не трябва да бъдат отворени, това е личното ми мнение, защото нощните заведения и баровете, са на върха на всяка пирамида за риск от заразяване, обясни шефа на оперативния щаб. Фитнесът е изключително опасен също според мен. Хипермаркетите по тази скала за заразяемост е на 4 място.

Новият вариант е в пъти по заразен от 30% до 70%, за това дали е по смъртоносен няма доказателства. Но, с такава заразяемост, изтощават здравната система, и тогава болните остават без грижа – това трябва да се знае.

Преди 1 седмица имаше един брифинг на европейския научен форум, от наша страна участваше доц. Ангел Кунчев. Бяха съобщени тревожни данни свързани с разпространението на вируса и новите мутации, у нас вече го има новият вариант, кога и как ще се разпространи обаче не я ясно. Във Великобритания се разпространи за 2 месеца.

Нито един медик не сте чули да говори за разхлабване, колкото повече се отваря, толкова по-бързо ще се заразява. Нашите мерки бяха по скалата за строгост около 65% и дават много добър резултат.

Нито шаловете, нито шлемовете пазят, нужни са маски. И то качествени маски, за да може човек да стигне до ваксинацията здрав. Маските с клапи не са препоръчителни, най-добре е да се ползват маски без клапа – FFP2, ползвам аз и я сменям 2 пъти на ден, обясни ген.Мутафачийски.

В момента има натиск от болни във ВМА, но не с коронавирус, сега при нас е пълно с хора, които са чакали да се оперират, както и с други пациенти, които се нуждаят от медицински грижи, каза още шефа на НОЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече