Заден вход към втори мандат: След шута от Нинова, Радев получи подкрепата на Лупи

0

След като Корнелия Нинова вече два месеца увърта за номинацията на Румен Радев за президент, бившият пилот явно е намерил заден вход към втория мандат на „Дондуков“ 2, за който да не ползва подкрепата на червените. За нов петгодишен престой на удобния пост ще го номинират анонимници в политиката от движение „Заедно“, което е крайно непопулярно в родния обществен живот. Сред тях се оказаха дискредитирани политици като Александър Томов-Лупи и ген. Шивиков. Кой обаче наистина стои зад тази формация и защо издигат Радев?

Стана ясно, че от движението са приели някаква декларация, която беше изчетена от проф. Гена Велковска. С назидателен тон тя изчете, че се предлага на  всички парламентарни и извънпарламентарни партии да се обединят около неговата кандидатура. „Ние призоваваме всички да се включат в подписка за издигането на неговата кандидатура за втори президентски мандат. Той не раздели нацията, а стана знаме на всички, които са недоволни от корупцията и слаботоуправление на страната“, пише в декларацията.

Освен това Радев станал незаобикорим фактор, който обаче бил ограничен от Конституцията, за да участва в парламентарните избори. Всички участници от метежите през лятото, трябвало да бъдат обединени около него. Проф. Велковска представи и някаква стъкмистика според която, 70% от българите били подкрепяли метежите в София. „Радев е логичното обединяващо звено между всички нас. Подкрепете нашата инициатива!“, призова тя с леден глас.

„Още 60 имена са подписали, те всички са от нашето ръководство“, допълни Лупи. Той се похвали, че имената под декларацията били известни в цял свят. Това пък говорило за образованост.

„Начинанието е съотнесено към 4 април и след това. Ние ще реализираме нашата първа част от инициативата до края на март. Целта е ясна. Не говорим за дребни закачки. Ние смятаме, че опозиционните сили ще се явявт в няколко блока, още отсега трябва да се търси едно обединяващо ниво“, коментира още Александър Томов.

Томов подчерта, че това си било чисто тяхна инициатива и те не били искали неговото съгласие или подкрепа. Хората в страната пък искали обединение и президентът бил обективно такава структура. Кои са тези хора, Томов не каза. За сметка на това се заяде с ДПС, че 20 години прибирали ресурсите на държавата. Не пропусна да се похвали и, че той повдигнал въпроса за заменките и това му струвало огромни проблеми. „Очаквам десетки хиляди, да не кажа стотици хиляди подписи“, размечта се Александър Томов.

„Искам да ви кажа, че от всички президенти, двама са заемали категорична позиция, когато това се е налагало. Първият беше д-р Желев, той остана в историята като човек, който даде зелена светлина на демокрацията. Мъжеството миналата година на Радев дава правото да кажа, че той е естествен лидер на промяната. В политиката е много важно е да се виждат големите неща. Вероятно на дребно ще намерите десетки проблеми“, изписа Томов вежди на

„Смелост и решителност!“, въодушеви си Александър Томов за личността на Румен Радев. „Моят съсед също е смел и решителен, издигнете го него“,

„Много искрено нашето движение от първия до последния ден, нашето движение подкрепи Мая Манолова. Оставам с мнението, че Мая би била един добър кмет на страната. Търсихме голямата политическа промяна. Аз желая да сме единни, политиката е изкуство на възможното. Ако Манолова се стреми към голям резултат, а не да мине 4%, ние ще разпратим до медиите нещо скоро“, коментира Лупи и отношенията си с Мая Манолова. Той припомни, че Манолова е била и в управлението с ДПС по време на злополучния кабинет „Орешарски“.

Томов се изкара и един вид жертва, защото били гонени техните бизнеси не от ГЕРБ, а от някакви олигарси, които се били скрили в тъмното. „Може би ще провокирал колегите от ДПС, но ако тази подписка успее, ДПС няма да играе роля в избора на следващия президент. Изявлението на ДПС найвероятно е свързано със специален сценарий как да се задържат на власт. Те са готови да отстъпят президентството на други хора. Най-вероятно това е сценарият“, направи се на анализатор бившият собственик на ЦСКА.

„“Евролевицата“ е основна част на „Заедно за промяна“. Тя е пълноценна партия. Аз бях подложен на 8-годишна репресия, от групата на Станишев, след това в договорка Борисов продължи. Аз съм невинен по три причини – никога не съм крал нито един лев от държавата, моят собственик изпрати доказателства. Всичко това беше безумна, гадна пропаганда. „Евролевицата“ беше в снето състояние. По моя оценка, зад това стоеше организирана престъпна група, прибрала 120 млн. Прикритието беше това. Няколко години след края на тази репресия, две години, мога да кажа, че е носеща структура на това, което виждате. Още ни е рано да играем сами, но по принцип търсим единение, защото смятаме, че никога авторитарни режими не могат да се борят с малки групички хора, които искат да вземат 4-5%%, отговори той на Ива Николова какво се случва с неговата партия „Евролевица“.

„Отричам категорично бесилките, не се появих никога на трибуната. Причината е, че някои хора, които бяха на тези протести, имаха демонстративни, крайни действия. Всякакъв акт на насилие го осъждам. Бях напръскан със спрей, имах проблеми с лявото си око. Протестите, има закон, трябва да бъдат цивилизовани. Промяната трябва да е мирна, да е позитивна. Лично на вас ще ви изпратя плана за темповете на растеж, ще осъзнаете за какво говоря“, хем подкрепи, хем не действията на метежниците в столицата.

„Ние не можем да бъдем клон на БСП. Аз не познавам човек в политическия  живот, който да е ял толкова много бой от БСП като мен. БСП е взела почти сигурно решение да се яви като „БСП за България“, да се яви в сегашната си форма. БСП се отказва да се яви в коалиция. Вероятно скоро ще бъде оповестено. Доколкото знам, решението е взето във вторник, решението ще бъде взето на подпис най-вероятно. БСП и Корнелия Нинова смятат, че са си самодостатъчни. Ние сме много по-умерени и по отношение, когато говорим за ГЕРБ, и когато говорим за БСП. Бесилките са несъвместими. Може да има спекула, но спекулата е едно, съвсем друго са истините“, обясни Томов за отношенията си с БСП, Корнелия Нинова и партията на „Позитано“ 20. Лупи се оплака и от главатаря на ДеБъ Христо Иванов, че бил министър при ГЕРБ. Той лично ходил при него заради, по думите му, репресия срещу него, докато беше  министър на правосъдието. Иванов обаче не му давал две години никаква информация за делото срещу него, а му давал само мотиви. „Аз как ще се защитавам с мотиви?“, попита Томов.

Проф. Велковска отново се спусна да възхвалява личността на Румен Радев. Тя изрази и съжаление, че България не е президентска република. В нейната ода за бившия летец, тя  включи починалия наскоро Лари Кинг, както и Христо Ботев. „Никога не съм участвал в нито една приватизационна сделка. Бях репресиран“, ожали се отново Лупи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече