Асен Ошанов отнесе тайните на Симеон в гроба

0

Адвокат Асен Ошанов – човекът, който над 20 години се бори Симеон Сакскобургготски да получи имотите си в България, отнесе в гроба куп царски тайни. Известният юрист бе един от най-доверените хора на последния български монарх. Ошанов, бохем, поет и автор на текстове за естрадни хитове като „Детелини“ на Лили Иванова, почина на 21 януари на 81-годишна възраст от рак.

Юристът научил коварната диагноза в края на миналата година. Преди 6 години знаменитият адвокат пребори рака, но този път се оказа, че болестта отново го е връхлетяла, а заради възрастта си този път той не успя да я победи. Четири дни след кончината му близки и приятели изпратиха Асен Ошанов в катедралния храм „Света Неделя“. Пръв се прости с адвоката си Симеон Сакскобургготски, който въпреки напредналата си възраст лично поднесе съболезнования на близките на юриста в църквата с черна предпазна маска на лицето. Сред скърбящите бяха и Соломон, и Гергана Паси, естрадната певица Богдана Карадочева, както и композиторът Стефан Димитров, които са творили с Асен Ошанов. Освен текстописец на емблематичната песен „Детелини” и пълномощник на българското царско семейство, юристът има и над 40 стихосбирки и десетки авторски и преводни текстове на песни. Поезията и изкуството бяха голямата му страст. Малцина знаят, че юриста бе и стрстен колекционер на изобразително изкуство и притежаваше над 150 значими произведения от най-изтъкнатите българаски художници. А за 70-годишнината му лично Симеон Сакскобургготски го зарадвал с гвоздея в сбирката му – оригинал на Гоя, чиято стойност е над 150 000 евро.


След като първия път пребори коварната болест, Ошанов отново бе повален от друго тежко заболяване – трансверзален миелит. Това е много рядко заболяване, от което в света страдат 10 души на 1 милион. Става въпрос за възпаление на гръбначния мозък, при което той се подува и притиска нервните снопове, които минават в гръбначния стълб и ръководят всички двигателни функции на организма, с изключение на тези, които се ръководят от мозъка. „Това е тежък възпалителен процес, който действа катастрофално на много неща в организма. Той ми предизвика един много бърз диабет и почти ме парализира, но успях да се възстановя. Е, сега пък ходя с бастун, което няма как да не се отрази на егото ми. Но пък приятели се шегуваха с мен, че и без това то е твърде голямо“, разкри преди няколко години известният юрист, запазвайки характерното си чувтво за хумор, с което бе познат в юридическия и артистичния елит.


Адвокатът бе един от координаторите за завръщането на Симеон Сакскобургготски в България през май 1996 г. Твърдеше, че е убеден монархист и не е получавал пари за услугите си. По собствените му признания, той е препоръчал на Симеон да ползва за личната си охрана след 1996 г. фирма „Ипон“ на Бойко Борисов. Казва, че го направил, защото по това време те били най-добрите и имали незаменим опит с охраната на Тодор Живков.


„Подминават се удобно големите постижения на цар Борис ІІІ по време на неговото управление. Големите му постижения са договорът, с който бe възвърната на България Южна Добруджа, спасяването на над 45 хиляди евреи и поддържането на дипломатически отношения с Русия. Съвсем нормално е Симеон Сакскобургготски да бъде огорчен от това, че немалко хора с промити мозъци пропускат и игнорират участието на цар Борис ІІІ в този интересен процес. България при управлението на цар Борис III е била на много високо ниво“, твърдеше адвокатът на царя, който до последно си остана запален монархист. „Кой се отказва от имотите от дедите си!? Не може да вземат имотите на дедите ти и ти да останеш безразличен! Всеки български гражданин може да върне имотите си по Закона за реституцията“, защитаваше Ошанов исканията на Симеон и на царската фамилия.


Адвокатът се гордееше, че е роден на 26 февруари – в един ден с цар Фердинанд. Упорито обаче криеше годината си на раждане. „Жените и годините не си ги казвам“, смееше се колоритният юрист. Все пак се знаеше, че е роден през 1939 г. и зад гърба си има три брака и три развода. Не криеше, че си пада по-млади дами и твърдеше, че никога не се е женил по сметка. Царският адвокат и тестописец обаче често бе виждан в компанията на атрактивни жени. Като истински джентълмен, никога не коментираше какви точно са отношенията им.


Асен Ошанов беше дългогодишен съдружник в няколко фирми с известната журналистка Маргарита Михнева, като често им приписваха и интимна връзка. Клюкарите дори твърдяха, че в разгара на втория му развод Михнева утешавала адвоката и двамата си спретнали пътешествие по Лазурния бряг, като се наслаждавали на морето и слънцето в Кан. Известната журналистка обаче преди време гневно отрече тези слухове и заяви, че познава Асен Ошанов още от 70-те години на миналия век, когато той й е преподавал в Юридическия факултет на Софийския университет. Малцина знаят, че Маргарита Михнева завършва право, след дипломирането си е разпределена като прокурор в Търговище, но не практикува като юрист, защото в онези години професията й се вижда като твърде партийно обремена.


Твърдеше се и че адвокатът е спонсорирал Михнева за покупката на апартамента й на жълтите павета зад „опашката на Коня”. „Аз да не съм банка да давам заеми?! Не съм й давал нито стотинка. Ние с нея бяхме тогава колеги в Би Ти Ви – тя беше разследващ журналист там, правеше едно чудесно предаване, а аз ги консултирах чисто юридически. И доколкото помня, тя взе някакъв заем от банка, или нещо подобно“, коментира Ошанов преди време.


Пикантната клюка гласеше, че бохемът е имал кратка авантюра и с актрисата Йоана Буковска. Негови папарашки снимки с младата тогава актриса оставиха съмнението, че помежду им има нещо повече от познанство. Адвокатът отрече и това – по думите му имали изцяло професионални отношения, а и той бил почитател на театъра и следял изявите на Буковска, която наричаше „една от най-талантливите ни атриси”.


Асен Ошанов обаче казваше, че най-важната жена за него в живота му е дъщеря му Кристина, с която много се гордееше. Съжаляваше, че от толкова много бракове и жени няма повече деца.


По бащина линия певицата Силви Вартан е втора братовчедка на Асен Ошанов. Майката на Силви, Мария, е първа братовчедка на бащата на Асен. Юристът се гордееше с това родство, шегуваше се, че приликата е очевадна – Силви пее, а Асен пише текстове за песни.
Юристът на царя за малко да се появи на бял свят в Палермо, където родителите му са имали къща. Баща му настоял детето да се роди в България и майка му посред зима поема дългия път към София. До 1944 г. малкият Асен живее сред аристократи и както сам определяше себе си с усмивка „аз съм буржоазно копеле“. От дете спазва правилото винаги да се храни на бяла покривка, а гозбата да е сервирана в красиви съдове.


Ошанов е завършил Висшия икономически институт и Юридическия факултет на СУ. Учи и пиано. През 1956 г. заедно с четирима свои състуденти е осъден заради подкрепата на Унгарските събития. Като студент е свирил с Еди и Вили Казасян и се изявява в квартета на Софийския университет – свирели в студентския клуб и така си изкарвали джобните. През 1980 г. спечелва конкурс за главен юрисконсулт на тогавашното държавно външнотърговско предприятие „Булгаргеомин“ и работи там 12 години. Пътува из цял свят и предимно в Африка и Азия, където се наслаждава на ласките на екзотични красавици. Към поезията пристъпва първо с преводи на песни. В края на 60-те години на миналия век превежда от италиански „Агата” на Адриано Челентано, с която Богдана Карадочева жъне грандиозен успех на „Златният Орфей”. Знае няколко езика, а като музикант познава нотите и лесно наглася текста към ритъма, което го правеше търсен от гилдията. Безспорно най-големия успех, който постига в музиката, е с песента „Детелини”, която Лили Иванова прави прочута в своето страстно изпълнение.


След като Симеон II нахлу в политиката в началото на века, Асен Ошанов става един от най-важните хора в НДСВ. През 2001 г. той става член на партията на царя, а през 2002 г. – член на Политическия съвет на партията. Работеше като управител на царското Дружество „Кардам”, което се занимава със стопанисване и поддържане на имотите на царската фамилия в страната. Дълги години Асен Ошанов бе единственият упълномощен с правото да се разпорежда с имотите и парите, да тегли и внася суми в банки, да плаща данъци и други задължения още от времето, когато царят бе в Испания. През него минаха стотици хиляди документи, свързани с царските тайни. А тях Асен Ошанов, който никога не загуби доверието на царя, ги отнесе в гроба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече