Алибегов би отбой: Ресторанти и барове няма да отворят протестно
След проведени юридически консултации от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.
„Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него“, пишат от Сдружението на заведенията в България във фейсбук страницата си.
„Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност. Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс“, пишат още от заведенията.
„Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни“.
„С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред“.
От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021г.
„Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България. Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19“.
Според тях няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици.
„Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите?