Български врътки: Фиктивна нощувка и вечеря в ресторант

0

Докато хиляди заведения стоят принудително затворени, други ресторанти се пълнят. Екип на Би Ти Ви влезе в ролята на таен клиент в едно такова заведение. Схемата включва фиктивна нощувка в петзвездния хотел на Ветко и Маринела Арабаджиеви – „Маринела“, в София. Нощувката оскъпява вечерята с 20 лв. на човек или общо 40 лв. за двойна стая. Журналистите влизат в хотела в петък вечер.

На рецепцията ги питат дали имат резервация. Уточняват, че идва сервитьор, който прави „регистрация“ и ако в единия ресторант няма места, то в другия -„Панорама“, на 19-ия етаж, има. На 16 януари столичната полиция и здравните власти проведоха акция в същия хотел и откриха точно този ресторант препълнен. Последваха глоби. Две седмици по-късно екипът на телевизията е настанен в друг ресторант на хотела.

„Можем да ви предложим една маса за непушачи. Трябва да минете през рецепция – да се регистрирате. Ако се регистрирате за двама, ще е много по-добре за нас“, казва служител на хотела. И други хора плащат символична такса и се регистрират като гости на хотела срещу 20 лв. на човек и получават документ за платена стая, но не и ключ. В сайта на хотела обявените цени за нощувка са между 68 и 97 евро. На входа има табела, че ресторантът работи само за гости на хотела. От персонала предупреждават да се побърза с поръчката, защото очакват полицейска проверка, каквато имало и предишния ден.

Ден по-късно, пред камера управителят на ресторанта Слави Бучков отрече, че са предупреждавани за предстоящи проверки от РЗИ и полицията. Уточни, че на входа клиентите се проверяват за регистрацията и дали са гости на хотела, след което се настаняват в ресторанта. „Ценовата политика не мога да я коментирам, но мисля, че 40 лв. за стая, в тези тежки времена, не е никак малко, за мен дори е много“, допълва той.

Журналистите виждат как в така наречения салон за пушачи спокойно се палят цигари, въпреки че управителят отрича. Според сайта на хотела капацитетът на ресторанта е за 180 гости на закрито. Съгласно заповед на здравния министър ресторантите към местата за настаняване могат да работят до 50 % от капацитета. Минути преди 22 ч. повечето клиенти си тръгват и напускат хотела. В ресторанта обаче остават хора и след ограниченото работно време.

В официална позиция от хотел „Маринела“ заявиха, че  спазват законодателната уредба, както и противоепидемичните мерки:

„Предвид кризата, която засегна най-много нашия бранш, мениджмънтът на хотела разработи гъвкави пакети за услуги, които са значително занижени като цена, тъй като са и времево ограничени. Практика в петзвездните хотели е от рецепция да се съдейства на гостите за резервация в заведенията на територията на обекта. Посоченият в репортажа ресторант е под наем и не е част от нашия мениджмънт“. Здравните власти са сезирани за случая, очаква се реакция от тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече