Как Радев заби нож в гърба на БСП през политическото тяло на Йотова

0

Не знам дали разбрахте, но от вчера България се намира в състояние на най-тежката и на най-високо институционално и политическо равнище заложническа криза. Президентът Румен Радев, в символния смисъл на израза, взе като политически заложник вицепрезидента Илияна Йотова.

Описанието на тази картина не е толкова трудно. Начинът, по който Румен Радев оповести намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат, при това в двойка с Илияна Йотова, без обаче тя да присъства, и при това нека да отчетем обстоятелството – в ситуация, в която не е възможно Илияна Йотова да присъства където и да е, защото се намира в изолация поради злощастното си разболяване с Ковид-19. Точно в този момент Румен Радев оповестява от свое и от нейно име намерение да се кандидатират за втори мандат.

Държавният глава направи това, без предварително да го е съгласувал със социалистическата партия преди всичко, която е партията, посочила го преди четири години като кандидат за президент. Нещо повече – държавният глава оповести това свое намерение на фона на една натрупана политическа биография и поведение, каквото разгърна особено през последните месеци и което в никакъв случай не говори за хармонични отношения между него и социалистическата партия.

На 10 септември 2016 г. НС на БСП номинира Илияна Йотова за вицепрезидент. Тогава тя предупреди кандидатът Радев: „Господин Радев, и най-малкото движение срещу БСП няма да Ви бъде простено.” Снимка Интернет

Нека обаче да си припомним някои факти. Веднага след издигането му като кандидат за президент и определянето на Илияна Йотова като негов вицепрезидент,  госпожа Йотова, която е от десетилетия емоционално и политически обвързана с левите идеи и с БСП, отправи едно недвусмислено предупреждение към Радев. То гласеше: „Господин Радев, и най-малкото движение срещу БСП няма да Ви бъде простено.” Това са думите на Илияна Йотова преди четири години. Днес това, което направи Румен Радев, бе оприличено от един от новоприближените до Корнелия Нинова фактори, какъвто е Валентин Вацев, като забиване на нож в гърба. Това не е „най-малко движение срещу БСП, което няма да бъде простено”, а е забиване на нож в гърба. При това през политическото тяло на Илияна Йотова, която в момента е в невъзможност да се произнесе с каквато и да е позиция и която точно толкова, колкото Корнелия Нинова и цялата БСП е поставена пред свършен факт.

Какво означава, като наложен или желан политически дневен ред от името на президента Румен Радев, това действие? Нека да започнем с образа на Румен Радев, както той бе изграден на фона на лидираните от него улични протести и противопоставянето му не само срещу правителството на ГЕРБ и политическа партия ГЕРБ, но и срещу политическите партии и българския парламентаризъм изобщо. Такъв дневен ред, наложен от президента Радев ултимативно чрез тази, фигуративно казано, заложническа криза, в която поставя пред свършен факт своите партньори, означава, че България в навечерието на предстоящите парламентарни избори е изложена на неизчислими граждански рискове и заплахи пред нейната сигурност.

Очевидно е, че битката на Румен Радев не е битка за втори президентски мандат толкова, колкото битка за налагане на неговата политическа визия. Политическата визия на Румен Радев е да превърне парламентарната република България във военно поделение, подчинено на военен ред, на върха на което стои той, неговата воля – на Румен Радев. Това означава, че основни атрибути в поведението и атмосферата на кампанията за президентски избори ще бъдат уличен натиск, колкото се може по-безогледен, за да създаде предпоставки и впечатление за тежка дестабилизация на правителството и провал на ГЕРБ, антипартийност, изразена чрез авторитарен антипарламентаризъм и накрая безогледен политически реваншизъм, заявка персоналните противници на Румен Радев да бъдат преследвани докрай.

Капанът е следният: или Нинова се подчинява и става част от този сценарий, или напротив – на висок глас, не само Нинова, но и Илияна Йотова разкриват пред българската общественост за какво става дума. Цената е загуба на изборите, но тази цена се заплаща с главата на Корнелия Нинова. Изборът е пред българските социалисти, пред тяхната гражданска съвест, но най-вече, най-тежката морална отговорност да каже истината се полага на Илияна Йотова – личността, която предупреди Радев, че и най-малкото движение срещу БСП няма да му бъде простено.

Ще му бъде ли простен забитият нож в гърба на БСП?

Коментарът е на Георги Коритаров от предаването „Свободна зона в 9 без 5” на тв Европа на 2 февруари 2021 – вторник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече