Свързаният с Марешки строеж в Морската градина приключи, докато общината го проверява (Снимки)

0

Къща с три жилищни етажа, барбекю, басейн, алеи и помощна постройка с 218 кв.м застроена площ са вече пред завършване в терен, собственост на компанията „Марешки недвижими имоти“, във варненската Морска градина. Това показа проверка на „Дневник“ в края на миналата седмица. Имотът е свързан със заместник-председателя на парламента Веселин Марешки през дружество, собственост на майка му.

Строителството продължава и в този момент независимо от сигналите до местната администрация и публикациите в различни медии. В няколко поредни писма с отговори на въпроси, зададени както от журналисти, така и от общински съветници, зам.-кметът на Варна Тодор Иванов информира, че за всички действия на община Варна по повод на подадените сигнали ще бъде дадена „надлежна“ информация. Но вече четвърти месец това така и не се е случило.

Междувременно

триетажната постройка в имота изглежда почти готова,

алеите край нея са асфалтирани, построено е голямо барбекю, а на границата със съседния имот се е появила друга едноетажна сграда. В центъра на терена все още се строи басейн.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че строителството се извършва в терен с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с площ от 3791 кв.м. Имотът е прехвърлен на компанията „Марешки недвижими имоти“ на 17 юни м.г. от дружеството „Варна фарма М“. Управител и на двете е 76-годишната Веска Марешка, майка на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на общо 69 компании и участва в управлението на 100. Самият Марешки е член на съвета на директорите на „Марешки недвижими имоти“ заедно с майка си и съпругата си Светлана.

Свързаният с Марешки строеж в Морската градина приключи, докато общината го проверява

Според текста на писмо, изпратено от Тодор Иванов до директора на Дирекция „Строителен контрол“ в ДНСК Георги Даракчиев, с което „Дневник“ разполага, след подаден сигнал в имота на компанията „Марешки недвижими имоти“ е била извършена проверка. В кореспонденцията е посочено, че той се намира „в местност Салтанат, но е пропуснато уточнението, че според Общия устройствен план на Варна, влязъл в сила още през 2012 г., тя е неразделна част от Морската градина.

В същото писмо е отразено, че при проверката в парцела е била констатирана „масивна едноетажна сграда, представляваща допълващо застрояване с размер 25 м на 8.70 м, ситуирана на общата граница със съседните имоти.

Същата не е отразена в кадастралната карта

на гр. Варна и не е била предмет на прехвърлителната сделка“.

В писмото изрично е упоменат и следния факт:

„След разглеждане на предоставените строителни книжа се установи, че за построеното няма одобрени инвестиционни проекти и/или разрешителни за строеж. Той е шеста категория според Закона за устройство на територията.“

Справка с текста на закона показва, че категоризирана по този начин масивната едноетажна сграда в имота, свързан с Веселин Марешки, е приравнена с „временните строежи за нужди, свързани с организация и механизация на строителството или за нужди, свързани с осъществяване на мероприятия по възстановяване и рекултивация на нарушени територии“. В същата категория попадат постройки със селскостопанско предназначение, оранжерии с площ до 200 кв.м, подпорни стени, огради“ и др. Въпросната постройка обаче очевидно не влиза в тази категория.

Видео от строежа – тук.

В края на писмото, с копие до общинския съветник Стела Николова („Демократична България“), зам.-кметът на община Варна уведомява директора на строителния контрол в ДНСК, че общинската администрация е изискала с писмо „нотариално заверени декларации за периода на строителство на горепосочения имот“, а за резултатите от тяхната проверка ще бъде изпратена допълнителна информация.

Това не се е случило вече повече от месец.

Още в края на септември м.г. „Дневник“ получи от община Варна отговори на въпроси, според които за терена на „Марешки недвижими имоти“ в местната администрация не е подаван и инвестиционен проект и не са издавани разрешения за строеж. По-късно от изказвания на главния архитект на Варна Виктор Бузев стана известно, че там се извършвал само ремонт на съществуваща сграда, за което не било необходимо строително разрешение.

Според текстовете на Закона за устройство на територията обаче строителни разрешения не се изискват само за извършването на „текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации“, „на елементите на техническата инфраструктура, с които не се променят трасето и техническата инфраструктура“, „теренна консервация на недвижими културни ценности“ и т.н. Снимките от случващото се в имота, свързан с Вселин Марешки, документират факта, че там явно не става въпрос за нито един от описаните случаи.

Източник „Дневник“. Запазено е оригиналното заглавие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече