Замитат следи по аферата Бобокови

0


Действия, приличащи на замитане на следи около аферата с боклука на братя Бобокови, са засекли разследващи. Безобразията се извършват във фирма „Глобъл Ресайклинг“, която е ключов участник в схемата на русенските олигарси за внос и последвало нелегално заравяне на отровни и токсични отпадъци, поясниха криминалисти. Без много шум за управител е назначен финансово закъсал мъж, който има право да нарежда унищожаване на документи.  

Според прокуратурата дружеството още от създаването си се контролира чрез подставени лица от бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков. Ролята на Жиков е ключова при реализиране на грозната схема в боклуците, което му донесе и обвинение за ръководство на престъпната група заедно с Бобокови. Тя се изясни детайлно от показанията на Васил Богданов, дългогодишен изпълнителен директор на „Монбат Рисайклинг“ на братята. След направените самопризнания Богданов се отърва с условна присъда за участие в схемата.
Според прокуратурата Красимир Живков чрез натиск върху свои подчинени стопира умишлено опитите на олигарсите да изнасят в чужбина отпадъците от завода им за акумулатори. След настъпилата безизходица любезно им се предлага съдействие. Чрез посредници на Бобокови са посочени български фирми, който на място да преработят отровните боклуци. И то срещу по-малки такси от плащаните до момента. След като бизнесмените приемат офертата на Живков, схемата се разраства. Започва ударен внос на отпадъци и от техни заводи в Италия, Сърбия и Румъния.
Според държавното обвинение, фирмите получатели на опасната стока са под контрола на Красимир Живков. Те били кухи и  не притежават необходимата техника за рециклиране. Вместо това хиляди тонове токсични отпадъци са заравяни на различни места из страната.


Ключов участник в престъпната схема е фирма „Глобъл Ресайклинг“, в която криминалисти наскоро засичат отново нередности
.

В момента върви разследване за ударно унищожаване на документи и обработка на работници. Повод е очакваният до седмици старт на делото срещу Бобокови и Живков. В опита да се съберат доказателства, са включени и данъчните, който скоростно изземват останалите книжа заради ревизия.


Самата „Глобъл Ресайклинг“ е създадена от ботевградския бизнесмен Васил Коцев, прочут в града с прозвището „синът на Красимир Живков“. До регистрацията на дружеството Коцев е известен като собственик на кафене, без никакъв опит в бизнеса с отпадъци. Тя е с капитал 2 лева, но по документи притежава техника  за рециклиране и обработка на десетки видове отровни и токсични отпадъци. Включително и от преработка на стари акумулатори и батерии, каквито според прокуратурата са складираните нелегално от Бобокови, пише Уикенд.


Малко преди аферата с боклука да бъде разкрита, „синът на Красимир Живков“ скоростно се отърва от „Глобъл Ресайклинг“. Вместо Васил Коцев собственик на компанията става рецидивистът Тодор Ерменков. В Ботевград той е прочут като участник в бандата на изверга Владимир Пелов. През годините Ерменков е арестуван по разследвания за убийства и отвличания заедно с Пелов и синът му.
Промените в „Глобъл Ресайклинг“ не спират и с появата на новия „собственик“. Нещо повече, те през последните месеци, според криминалисти, дори се ускоряват. Действията по заличаването на следите започват след като се появява нов управител. Това е 56-годишния Гаврил Гаврилов. По закон именно той е човекът, който поема отговорност за манипулация или унищожаване на документи. След появата на Гаврилов, работата на фирмата на практика спира. Твърди се, че работниците са разкарани с изрично предупреждение да „забавят“ какво са вършили до момента.


В родния си Ботевград новият бос на боклукчийската фирма е известен като човек, страдащ от липса на пари и без особени амбиции в бизнеса. Твърди се, че е склонен да разпише всичко срещу материална подкрепа. Към днешна дата Гаврил Гаврилов е издирван от няколко колекторски фирми заради невърнати бързи кредити за по 200-300 лева.


Гаврилов се води собственик и на фирма за производство на хляб и закуски. Той я купува от друг авер на главореза Владимир Пелов – Тихомир Миков – Перуката. В Ботевград Перуката е известен със своя навик да точи ДДС от фирмите си, след което да ги прехвърля на бедни цигани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече