Петков и Калфин срещу Първанов заради Мангъров

0

Кандидатурата на отявления противник на Националния оперативен щаб доц. Атанас Мангъров внесе разкол в партията АБВ. Мангъров бе номиниран за депутат от председателя на партията Румен Петков.

Но основателят на АБВ и нейн първи председател президента (2002-2012 г.) Георги Първанов се обяви против номинацията на Атанас Мангъров за участие в листите на АБВ. Румен Петков обаче застана твърдо зад  доцента и беше категоричен, че тя няма да бъде оттеглена.

„Доц. Атанас Мангъров е носителят на нормалност и спокойствие при гражданите, такива са и доц. Георги Кючуков и д-р Емил Стоименов“, заяви Румен Петков пред „Фокус“. Той е категоричен, че Мангъров е доказан професионалист с 5 партийни номинация и АБВ плътно застава зад неговата кандидатура. Аз съм го казал преди 7 месеца. Няма да бъдат кандидат за депутат. Г-н Ивайло Калфин също няма да е кандидат за нищо. Г-н Георги Първанов не е кандидат за нищо. Искаме обществото да бъде убедено, че гласува за хора, пред които е бъдещето, а не които сме част от миналото“, посочи Петков.

„Нямаме практики да съгласуваме кандидатури, аз мисля, че честната позиция е да обявяваме номинираните. Аз не мисля, че когато човек се аргументира публично, професионално, за свои оценки, за определени действия и бездействия, това го прави скандален.“, смята още Петков.

Самият доц. Мангъров приема с усмивка неодобрението на президента Георги Първанов.

„Понеже майка ми, която е на 98 години страшно обича да чете вестници, а аз всяка вечер ѝ нося – тя като видя този коментар каза: „Виж какво, той сигурно те е проверил и е разбрал, че от теб комунист не става“. Това е може би най-големият комплимент, който съм получавал, защото искрено бих се разтревожил ако изказването беше в противната насока“, пошегува се доцентът и призна, че се е доверил на партията, защото имат едни и същи възгледи.

От АБВ са категорични, че номинацията на доцента няма да бъде оттеглена, а с нея ще се опитат да спечелят хората, които не вярват на „държавата на националния оперативен щаб“.

„Не можем да говорим за оттеглянето на доц. Мангъров, ние искаме да кажем на обществото ясно – ние искаме да върнем нормалността“, добави Петков.

„Очаквам да привлека всички хора, които разбират, че тези мерки които се провеждат не само в нашата страна, но изобщо в света са безумни“, допълни Мангъров.

Бившият кандидат за президент и един от основателите на АБВ Ивайло Калфин също се разграничи от някогашния си патрон – президента Георги Първанов. „Всеки, който се е изявил професионално в областта си, какъвто е доц. Мангъров, е добре дошъл в партията и в нейните листи. АБВ е демократична партия. А Георги Първанов има право на своето мнение. Той е заявил личната си позиция, но структурите са тези, които решават чрез своите органи“, уточни още Калфин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече