Председателят на Специализирания наказателен съд ще гледа делото „Бобокови“

0

Делото срещу Атанас и Пламен Бобокови, Васил Коцев, бившия зам.-министър на МОСВ Красимир Живков, Николай Миховски и Ирена Христова беше разпределено днес на председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, съобщи БГНЕС.

Делото беше разпределено публично на случаен принцип.

Обвинителният акт бе внесен в понеделник от Специализирана прокуратура. Шестимата са обвиняеми за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Атанас Бобоков и Живков са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години са извършили следните престъпления: престъпление по служба; лъжливо документиране; управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда; управляване на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред.

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – Атанас Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Красимир Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с Васил Коцев.

Освен за участие в ОПГ – Николай Миховски и Васил Коцев са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. Пламен Бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. Ирена Христова е предадена на съд само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече