Лъжите на Мангъров са опасни за здравето на хората

0

Новоизгрелият политик доц. Атанас Мангъров се представи наскоро в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви и предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Той повтори за пореден път неща, които е казвал в различни тв предавания. Новото този път е, че Мангъров официално се кандидатира в предстоящите избори като част от листата на партия АБВ.


За политиците е характерно да лъжат, а Мангъров влиза в политиката с летящ старт, защото лъже дори и като медик. Доцентът подвежда с твърденията си много хора, които го слушат като специалист по инфекциозни болести.

Неверните му твърдения са толкова много и понякога драстични, че се забелязват и от неспециалисти. Ето някои опровержения на последната му изява при Цветанка Ризова, направени от Галина Карамочева и разпространени в социалните мрежи.

Мангъров: Средната възраст на хората, които си отидоха от ковид у нас е 75 г., средната продължителност на живота е 74 г. Какво очаквате да ви се случи на 75 г.?
ГРЕШНО: Средната възраст на починалите у нас е 70 години. Средната продължителност на предстоящия живот на човек доживял до 70 г. е 13 години, а на доживял 75 г. – 10 години.

Мангъров: Ако не умрат от ковид, щеше да бъде свински, испански, някакъв друг вирус. Човек не е станал безсмъртен все още.
ГРЕШНО: Всички умират, но у нас много малко умират от инфекциозни болести. Оценките на надвишената смъртност от грип, проведени в други страни, показват, че от сезонен грип умират между 8 и 44 души на 100 000 население на сезон. При нашето население това са между 560 и 3100 души. През 2019 г. общо от всички инфекциозни болести – туберкулоза, HIV, хепатит и други са умрели 450 души.
До края на 2020, след прилагане на мерки за ограничаване на заразяването, от Ковид-19 са умрели над 7600 души, като над 80% от тях са си отишли през последните 2 месеца на годината. Общо надвишената смъртност, свързана с епидемията, за 2020 г. е около 18 000 души.

Мангъров: Защо е тази загриженост за здравето? Милиони деца загиват от недохранване и никой не го е грижа за това. Изведнъж всички са се обсебили от този вирус.
ГРЕШНО: Загрижеността идва от факта, че ковид е инфекциозна болест, която може да зарази хиляди хора едновременно. Всяка една държава е задължена да следи случаите на подобни болести, а дори има изградена международна система за оповестяване. На интернет страницата на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията може да се види всяко огнище на опасна инфекциозна болест в света
Недохранването не е заразно, а агенциите на ООН, ЕС и отделните държави-членки отделят средства от бюджетите си за намаляване на глада в света. Те дори отделят средства за оборудване на болниците в Танзания с консумативи и респиратори, макар че президентът им, заблуждава населението си, че ковид няма. Например, на 20 октомври 2020 г. Африканският фонд за развитие е отпуснал на Танзания 50,7 млн. дол. за справяне с последствията от Ковид-19.

Мангъров: Сериозен медицински проблем няма.
ГРЕШНО: Напротив, има много сериозен проблем. Много хора боледуват едновременно, което води до претоварване на болниците, повишава смъртността от ковид, създава риск от заразяване и влошава достъпа до лечение на всички болни.

Мангъров: Вижте, това са неща (епидемиите), които си следват собствения ход.
ГРЕШНО: Развитието на пандемията от коронавирус зависи от поведението на хората. В Нова Зеландия, например, не й дават възможност въобще да има собствен ход. Всеки влязъл в страната престоява 14 дни в хотели, които се използват за карантина. Хотелите са препълнени и се изисква предварително записване. Твърдят, че опашката е 4 месеца. Там няма други мерки и няма болни. Общо имат около 2300 случая и 25 умрели. (С още по-строги мерки епидемията беше спряна в Китай, Южна Корея).

Мангъров: Единствените ограничения трябва да са за рисковите групи, за които има вариант да изкарат тежко заболяването и всички останали трябва да живеят свободно. Трябва да се спазва елементарна хигиена и нищо друго.
ГРЕШНО. У нас рисковите групи са над 25% от населението и няма как те да се защитят, ако останалата част от обществото не прави усилия за ограничаване на разпространяването на инфекцията. При неконтролирано разрастване на епидемията се увеличава рискът за уязвимите групи, няма как да се предотврати заразяването на болниците и домовете за възрастни. Освен това и млади също боледуват тежко, имат нужда от лечение, включително болнично, а ковид води до увреждания.

Мангъров: В Беларус хората не умират от Ковид-19.
ГРЕШНО: Хората там умират, просто не се съобщава точният брой на умрелите. На статистиката на Лукашенко, който твърди, че и протести срещу неговото управление няма, не може да се вярва.

Мангъров: В страните, които са най-затворени и най-маскирани, броят на случаите непрекъснато расте.
ГРЕШНО: През четвъртата седмица на 2021 г. броят на случаите расте в 7 страни, а хоспитализациите в 4 страни. Няма страна, в която да е регистриран непрекъснат растеж на случаите през цялата втора вълна на пандемията.

Мангъров: Случаите растат, защото мерките са неефективни.
ГРЕШНО: Случаите растат, когато мерките не са съответстват на епидемичната обстановка. При затягане на мерките, случаите винаги намаляват, както се доказа и у нас през декември и януари.

Мангъров: Ще цитирам любимата ми фраза, която каза шведския крал: „Във всички страни националните оперативни щабове приличат на деца, които се опитват да дирижират Виенската филхармония пред екрана на телевизора.“
ГРЕШНО: Кралят на Швеция официално каза „ние се провалихме“. Кралят не е говорил нищо за деца, дирижиращи Виенската филхармония. Тази глупост я измисли един архитект, за да докаже верността на думите на Карл Маркс, че архитекти и др. са икономически осакатени разновидности, а разделението на труда ги закрепостява към една професия, пречи им да се развиват духовно, а очевидно в нашия случай, ги е лишил и от морал.

Мангъров: Целият свят се е побъркал. За мен е неясно, защо по цял свят се действа по такъв неадекватен начин. Просто се изкара Торбалан, Дракула, триглавата ламя и т. н.
ГРЕШНО: Ако по магистралата всички коли карат срещу теб, е редно преди да обявиш всички шофьори за луди, да се сетиш, че караш в насрещното.
Мангъров и Цветанка Ризова определено не са луди. Те знаят, че тласкат страната в насрещното на опасна магистрала, което ще доведе до много жертви. Те предпочитат авторитарните режими в Танзания и Беларус, защото мразят да се съобразяват с обществото. Те не разбират значението на понятието обществено здраве, а понятията обществена цел и приоритет ги влудяват. Те са като онези, които редовно се засичат от камерите да карат в насрещното на магистралите, защото така им е по-удобно или по-интересно.

Мангъров: Хората трябва да се обединят срещу тази неясна и неведома сила, която е наднационална, която кара страни да се самоубиват по всякакъв начин, и трябва малките хора да се противопоставим на тази сила.
ГРЕШНО: Хората трябва да разберат, че Мангъров и привържениците му лъжат. Медиите трябва да спрат с дезинформацията и да тирижират безкритично думите им. Трябва да разберат, че това убива хора.

(Опроверженията са цитирани от страницата на Гергана Карамочева със съкращения).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече