Румен Овчаров и Петър Димитров отиват на съд за АЕЦ „Белене“

0

В началото на седмицата Софийската градска прокуратура (СГП) е приключила дългото разследване за изграждането на АЕЦ „Белене“, по което обвиняеми са бившите министри на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и Петър Димитров. Обвинителният акт срещу тях вече е в Специализирания наказателен съд (СНС), съобщава „Правен свят“.

През 2016 г. прокуратурата обвини за безстопанственост във връзка с проекта за изграждането на втората атомна централа „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев от ГЕРБ, Румен Овчаров и Петър Димитров – и двамата от БСП, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и на Мардик Папазян.

На 20 октомври 2020 г. СГП е отделила материалите срещу Делян Добрев, като междувременно е приключила разследването си срещу Овчаров и Димитров. Материалите по разследването срещу Добрев са изпратени на компетентната Специализирана прокуратура, която ще го продължи.

Причината, поради която обвинителният акт срещу Овчаров и Димитров е внесен от СГП в СНС е фактът, че именно този съд, според промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), е компетентният да разследва престъпления, извършени от лица по върховете на властта, каквито безспорно са били бившите министри в инкриминирания период.

Според обвинението, в края на ноември 2006 г., Румен Овчаров, като министър и принципал на НЕК не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на предприятието Любомир Велков и на Мардик Папазян при сключването на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“.

По този начин Овчаров не е изпълнил задълженията си по Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Разследването на СГП е установило, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране.

По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ е бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро.

Към това споразумение впоследствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало. Според прокуратурата щетата за НЕК в случая е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Петър Димитров е обвинен за това, че не е упражнил контрол върху дейността на бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, сключили договора с руската „Атомстройекспорт“ за доставка на част от оборудването за строежа на атомната електроцентрала. Според обвинението, от умишленото бездействие на бившия министър е последвалата щета в особено големи размери – 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Бездействието, за което прокуратурата го обвинява, включва период от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г., в който той не упражнил достатъчно контрол върху работата на Велков и Папазян, на които е било възложено управлението на имуществото на НЕК, при сключването на Рамковия договор за доставка на част от оборудването за „Белене“ на 28 ноември 2007 година. С него НЕК е била задължена да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението. Именно от това е произлязла и вредата от над 77 млн. евро.

Делян Добрев от своя страна е разследван заради договора от началото на 2005 г. за строителство на АЕЦ „Белене“, сключен с изпълнителя „Парсънс“ („Парсънс Иендси Юръп Лимитед“), който е за избор на архитект-инженер и включва избор на строител на ядрената централа, подготовка и подписване на договор, проектиране, осигуряване на контрол на качеството, лицензиране, строителство и др.

В началото на 2012 г. тогавашното правителство на ГЕРБ реши да прекрати изграждането на АЕЦ „Белене“, като решението беше потвърдено и от парламента.

Въпреки това обаче плащанията от НЕК към „Парсънс“ продължили и след решението за прекратяване на договора били изплатени 4 561 697, 27 евро. Когато стана ясно, че ще бъде искан имунитета на Добрев, от който той след това сам се отказа, от прокуратурата посочиха, че на бившия министър е било известно решението за прекратяване на проекта, но въпреки това плащанията продължили, а той не предприел нищо, за да ги спре.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече