Румен Овчаров и Петър Димитров отиват на съд за АЕЦ „Белене“

0

В началото на седмицата Софийската градска прокуратура (СГП) е приключила дългото разследване за изграждането на АЕЦ „Белене“, по което обвиняеми са бившите министри на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и Петър Димитров. Обвинителният акт срещу тях вече е в Специализирания наказателен съд (СНС), съобщава „Правен свят“.

През 2016 г. прокуратурата обвини за безстопанственост във връзка с проекта за изграждането на втората атомна централа „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев от ГЕРБ, Румен Овчаров и Петър Димитров – и двамата от БСП, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и на Мардик Папазян.

На 20 октомври 2020 г. СГП е отделила материалите срещу Делян Добрев, като междувременно е приключила разследването си срещу Овчаров и Димитров. Материалите по разследването срещу Добрев са изпратени на компетентната Специализирана прокуратура, която ще го продължи.

Причината, поради която обвинителният акт срещу Овчаров и Димитров е внесен от СГП в СНС е фактът, че именно този съд, според промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), е компетентният да разследва престъпления, извършени от лица по върховете на властта, каквито безспорно са били бившите министри в инкриминирания период.

Според обвинението, в края на ноември 2006 г., Румен Овчаров, като министър и принципал на НЕК не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на предприятието Любомир Велков и на Мардик Папазян при сключването на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“.

По този начин Овчаров не е изпълнил задълженията си по Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Разследването на СГП е установило, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране.

По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ е бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро.

Към това споразумение впоследствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало. Според прокуратурата щетата за НЕК в случая е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Петър Димитров е обвинен за това, че не е упражнил контрол върху дейността на бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, сключили договора с руската „Атомстройекспорт“ за доставка на част от оборудването за строежа на атомната електроцентрала. Според обвинението, от умишленото бездействие на бившия министър е последвалата щета в особено големи размери – 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Бездействието, за което прокуратурата го обвинява, включва период от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г., в който той не упражнил достатъчно контрол върху работата на Велков и Папазян, на които е било възложено управлението на имуществото на НЕК, при сключването на Рамковия договор за доставка на част от оборудването за „Белене“ на 28 ноември 2007 година. С него НЕК е била задължена да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението. Именно от това е произлязла и вредата от над 77 млн. евро.

Делян Добрев от своя страна е разследван заради договора от началото на 2005 г. за строителство на АЕЦ „Белене“, сключен с изпълнителя „Парсънс“ („Парсънс Иендси Юръп Лимитед“), който е за избор на архитект-инженер и включва избор на строител на ядрената централа, подготовка и подписване на договор, проектиране, осигуряване на контрол на качеството, лицензиране, строителство и др.

В началото на 2012 г. тогавашното правителство на ГЕРБ реши да прекрати изграждането на АЕЦ „Белене“, като решението беше потвърдено и от парламента.

Въпреки това обаче плащанията от НЕК към „Парсънс“ продължили и след решението за прекратяване на договора били изплатени 4 561 697, 27 евро. Когато стана ясно, че ще бъде искан имунитета на Добрев, от който той след това сам се отказа, от прокуратурата посочиха, че на бившия министър е било известно решението за прекратяване на проекта, но въпреки това плащанията продължили, а той не предприел нищо, за да ги спре.

Прегледана: 1925

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече