Христо Иванов натиска ген. Атанасов да се оттегли

0


От „Да, България” беснеят, че „джобният генерал” им е свалил 3% от рейтинга с четките на президента и репликата, че може да обединят с БСП след изборите

Предизборните драми и крамоли не подминаха и „Демократична България”. Тъмносините бяха първите, които се регистрираха за предстоящите на 4 април избори, като се подсигуриха с едноседмични денонощни дежурства пред ЦИК. Оказа се обаче, че между лидерите на партиите в коалицията има силно напрежение.

Христо Иванов открито недолюбвал ген. Атанас Атанасов и смятал, че ако нещо спъне „Демократична България”, това ще е именно силно компрометираното минало на „джобния генерал”.


„Христо няколко пъти постави въпроса, че ДСБ трябва да има по-млад и дееспособен лидер – това е елегантен намек, че Атанасов просто не е подходящ. Хората на Костов обаче не щат и да чуят да го сменят”, разказва наш източник в коалицията. Бившият правосъден министър не смеел да е по-рязък, тъй като ген. Атанасов имал тежко заболяване, което можело да се влоши. Това била и причината той да стои на поста си председател на ДСБ.


Факт е, че само с 2-3 тв интервюта генерал Наско нанесе сериозни имиджови щети на коалицията. „Той ни смъкна поне 3% от резултата с репликата, че няма забележки съм Румен Радев и че може да се коалираме с БСП след изборите”, бесни са активистите на „Да, България”.


Иначе „Демократична България” няма да прави предизборни коалиции с никого. Обединението на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов ще се яви на избори в сегашния формат- ДСБ, „Да, България” и Зелените – така, както се явиха на миналите парламентарни избори. Това потвърди съоснователят на „Да, България“ Антоанета Цонева.


Тъмносинята активистка е категорична, че това е правилният подход за десния съюз. „Стоим там, където трябва да бъдем”, бе лаконична тя по повод критиките, че Христо Иванов повтаря стара грешка, като не иска нови съюзници в обединението си. „Не виждам никакъв разкол или разцепление в десницата”, увери Цонева.
Все пак ДБ прави компромис в схемата и най-вероятно ще допусне един-единствен играч – бившият топ седесар, екскмет на Плевен и създател на ДЕН Найден Зеленогорски. Радетелят за обединение на десницата обаче няма да е част от коалицията, а по-скоро ще подпише споразумение за подкрепа с „Демократична България”. Все още преговаряме, бе лаконичен Зеленогорски. Някогашният седесар обаче няма намерение, нито претенции да се включва в листите и да се кандидатира за депутат.


Че „Демократична Бълтгария“ ще върви сама на избори, на няколко пъти повтори председателят й Христо Иванов, а за коалиции ще се мисли чак в парламента. Нежеланието на бившия правосъден шеф да приема нови партньори му навлече доста антипатии и остри критики, включително от страна на „Отровното трио“ и Мая Манолова, които опитаха да преговарят с ДБ, но стана ясно, че обща коалиция преди изборите няма да има.
Иванов следва старата си политическа лини

я на поведение, макар и този път въобще да не се подлага на съмнение, че с ДСБ ще се борят рамо до рамо. На миналите парламентарни избори Христо Иванов отряза Радан Кънев като тогавашен лидер на ДСБ и двете партии не се явиха заедно на вота. Стигна се до плачевен резултат от под 2% за „Да, България“, писа Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече