Полфрийман съди Каракачанов за клевета

0

Заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов ще бъде принудително доведен в съда, ако отново не се яви на заседание по делото за клевета, което австралиецът Джок Полфрийман заведе миналата година срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това стана ясно на поредното заседание този понеделник (15 февруари), когато делото бе отложено за трети път.

След първото заседание Полфрийман и адвокатът му Калин Ангелов предложили споразумение – Каракачанов да изплати скромна сума пари на дом за сираци и публично да признае, че австралиецът не е показвал среден пръст. Вицепремиерът и председател на ВМРО обаче отхвърлил споразумението и поискал като свидетел по делото да бъде допуснат зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. Куриозното в случая е, че Проданов не е присъствал по време на предсрочното освобождаване на Полфрийман. Съдът изпратил призовка на зам.-министъра на правосъдието, който обаче не се явил. Така се стигна до второто заседание, на което Проданов отново не се яви и делото бе отложено за трети път.
Каракачанов е избрал да бъде представляван от адвокат Благородна Бунева, която също не се появи на съдебното заседание, тъй като бе излезнала в болнични. През 2014 г. тя бе замесена в скандал, свързан с корупцията при осиновяванията на етнически българчета. При разследване по телевизията пред скрита камера Буднева поиска 10 000 лева рушвет от мнимо семейство, за да може то да осинови здраво, бяло дете. Адвокатката дори разясни схемата за продажбата на деца-сираци. От думите й стана ясно, че с предимство се ползват тези осиновители, които имат достатъчно добро финансово състояние, за да си платят за услугата. Така малко след поредното заседание се появиха подозрения, че Проданов се намира в контакт с адвокатката на военния министър и именно това е причината за неговото отсъствие.


До дело за клевета се стигна след изявление на Каракачанов през 2019 г. пред Канал 3: „Един хулиган излезе и показа среден пръст и каза това е поздрав за еди кой си и го спомена по име”, визирайки Полфрийман и началника на затвора Десислав Трайков. Твърдението, че Полфрийман е показал среден пръст, Каракачанов придружи с посочването на среден пръст пред зрителите на предаването. Австралиецът обаче твърди, че докато е извеждан през Централния вход на Софийския затвор, е с ръце, вързани отпред с въже, което физически възпрепятства движенията му. Полфрийман обвинява Каракачанов, че му преписва пръстъпление и невярно позорно обстоятелтство, и то извършвайки го в качеството си на обществена фигура, което по смисъла на Наказателния кодекс е клевета. Единственото, което австралиецът казва е: „Благодаря на Десислав Трайков, зам.-началник на Софийския централен затвор”. Изразяването му на благодарност обаче не е придружено с неприличен жест.


В качеството си на свидетел зам.-министър Николай Проданов е необходим за хода на делото и е задължен да се яви пред съда. Неявяването му без основателна причина е нарушаване на закона, което се наказва с глоба до 1000 лв. и може да доведе и до принудително довеждане за следващото заседание по делото. Законът позволява ако свидетелят поради основателни причини е възпрепятстван да се яви писмено да информира съда за това на посочения ден, което Проданов не е извършил. Любопитна подробност е, че през 2019 г. Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов уволни дисциплинарно Николай Проданов като преподавател в Юридическия факултет, именно заради неявяване на занятия и неотчитане на учебни часове. Проданов обаче оспорва уволнението си като незаконосъобразно заради нарушена процедура, оправдавайки се с това, че не е знаел, че учебният график е бил променен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече