Цветанов и Вълнев проведоха работни срещи в US-Конгресa

0

През втория ден от работното си посещение във Вашингтон Цветан Цветанов и Павел Вълнев проведоха срещи с представители на американския Конгрес.

По време на срещата със сенатора от Републиканската партия Тод Йънг бяха обсъдени двустранните отношения през призмата на политико-военното трансатлантическо сътрудничество. Сенатор Йънг е член на Комисията по външна политика в американския Сенат, бивш военноморски офицер и морски пехотинец. Двете страни се обединиха около мнението, че България играе важна роля в регионален план. Важен елемент от регионалната сигурност е недопускането авторитарни и тоталитарни режими да имат влияние в региона. За целта следва да се използват всички възможности на двустранната и многостранната дипломация, в т.ч. и на по-широки регионални инициативи като „Три морета“. Дигиталната свързаност е важен елемент от засилване на отбранителния капацитет, като в тази връзка сенатор Йънг прояви специален интерес към възможностите на България в областта на киберсигурността.

Цветанов и Вълнев представиха приоритетите на Републиканци за България в сферата на електронното управление и правителство, и вижданията за противодействие на хибридните заплахи спрямо България. В края на срещата Павел Вълнев отправи покана към сенатор Йънг, който представлява щата Индиана в американския Сенат да се срещне с българската общност в Чикаго, в съседния на Индиана щат Илинойс. Поканата беше приета със задоволство от американска страна.

Беше проведена среща и с конгресмен Робърт Адерхолт от Републиканската партия. Цветан Цветанов и Робърт Адерхолт ги свързва дългогодишно приятелство и съвместна дейност по линия на Националната молитвена закуска във Вашингтон и произтичащите от нея регионални инициативи в района на Западните Балкани. По време на днешната среща беше направен обстоен преглед на политическата ситуация на Балканите и в Черноморския регион. Конгресмен Адерхолт заяви, че сигурността в региона е неотменна част от цялостната трансатлантическа интеграция. Заедно с нея следва да се развиват и регионални инициативи, способстващи за утвърждаване на нормите на демократичност и върховенство на закона. За него, като член на Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа (известна още като Хелзинкска комисия), спазването на върховенството на закона и свобода на медиите е от решаваща важност за всяко демократично общество. Заместник-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев запозна конгресмен Адерхолт със състоянието на медийната свобода в България, споделяйки своя опит като бивш собственик на телевизия.

В рамките на деня бяха проведени работни срещи и с ръководни представители на водещите фондации „Херитидж“ и „Карнеги“. По време на срещата с Ерик Братберг, директор за Европа в „Карнеги“ бяха обсъдени възможностите, които предоставя Инициативата „Три морета“ за сътрудничество сред страните от Източна Европа. Дигиталната и енергийна свързаност представляват много важен залог за развитието на целия регион. Изграждането на интерконектора „Гърция – България“ ще даде възможност да се направи истинска диверсификация на газовите доставки за България, т.е. да се избегне сегашната, почти сто-процентова, зависимост от руски газови доставки.

При срещата с Джеймс Карафано, вицепрезидент на фондация „Херитидж“ и Люк Кори, директор по външнополитическите въпроси на фондацията бяха обсъждани въпроси на регионалното сътрудничество в  Черноморския басейн и политическите перспективи пред държавите от Западните Балкани. Люк Кори прояви специален интерес към предстоящите парламентарни избори в България и участието на ПП „Републиканци за България“ в тях.

Утре срещите на Цветан Цветанов и Павел Вълнев продължават по план.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече